Házias töltött káposzta: vajon van, aki ezt nem szereti?
A töltött káposzta bármilyen ünnepen vagy éppen egy hétköznapon is megállj a helyét.
Nem érdemes kis adagot főzni, hiszen minél többször melegítjük, annál jobb lesz. Sok tejföllel az igazi!!!
HOZZÁVALÓK
- 1 kg darált lapocka
- 1 füstölt csülök (elülső)
- 1 nyers csülök (elülső)
- 500 g füstölt oldalas
- 500 g nyers sertésoldalas
- 2 pár debreceni
- 1 szál kolbász
- 250 g füstölt szalonna
- 15 db savanyú káposzta levél
- 2 kg savanyú káposzta kicsavarva
- 2 nagy vöröshagyma
- 1—töltelék
- 10 db savanyú káposzta levél
- 70 dkg sertés darált hús
- 10 dkg rizs
- 1 fej hagyma
- 30 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- só
- bors
- pirospaprika
- olaj
- 2–A töltelék
- általában sertéshús, de van, aki marhából vagy szárnyasból készíti.
- A vegetáriánusok szóját, gombát, tojást használnak.
- A Balkánon kásával töltve is fogyasztják.
- A tölteléket
- pirospaprikával
- csomborral (borsikafű)
- majorannával
- őrölt babérral
- sóval
- borssal
- vöröshagyma
- fokhagymával ízesíthetjük
ELKÉSZÍTÉSE
Elkészítjük a tölteléket: a hagymát felaprítjuk, a zsír felén dinszteljük, ezt a darált húshoz adjuk, a pirospaprika felével, három tojást adunk hozzá és a megmosott rizst. Egy lapos evőkanál sóval és egy kávéskanálnyi őrölt borssal ízesítjük.
A káposztalevelek vastag ereit levagdossuk, mindegyikbe három evőkanálnyi tölteléket teszünk és ezt belecsavarjuk, a két végét visszahajtva. A csülköket előkészítjük: a csontról levagdossuk a húst és apróbb darabokra vágjuk.
A kolbászokat, az oldalast és a szalonnát is felvágjuk. Egy tíz literes fazék aljátkibéleljük a (bőrével együtt) vékonyra szeletelt füstölt szalonnával, rádobáljuk a káposztáról levagdosott részeket, egy sor apró káposztát terítünk rá, majd egy sor tölteléket teszünk rá (csillag alakban, középen egy lyukat hagyva, ez kb. hét töltelék), közéjük a felvagdosott húsok harmadát rakodjuk. Megint egy réteg aprókáposzta, rá egyréteg vegyes húsféle, erre egy réteg aprókáposzta. A megmaradt (hét) töltelék rá csillagalakban. A maradék húst az aprókáposzta a tetejére tesszük, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön két és fél óráig főzzük, félig lefedve.
Azután berántjuk: a maradék zsírral és két evőkanálnyi liszttel világos rántást készítünk,
ráhintjük a pirospaprikát, hideg vízzel felengedjük, kefir sűrűségűre kevergetjük. A káposztára locsoljuk, úgy, hogy mindenhová jusson. Ezt úgy érjük el, hogy a fakanál nyelével lyukakat csinálunk és becsorgatjuk a rántást. Felforraljuk és hagyjuk hűlni.
Mielőtt érkeznek a vendégek, cserépedénybe tesszük a kívánt mennyiséget, sütőben melegítjük, tejföllel bőségesen meglocsolva kínáljuk.
Forrás: