Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Konyha

Álom diós-kávés sütemény: csak egyszer kell megkóstolnod és függő leszel

Így együtt igazán jó párost alkotnak.

A dió és a kávé párosa megunhatatlan.

Hozzávalók:

a tészta:

  • 3 ek liszt
  • 6 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg dió (darált)
  • fél cs sütőpor
  • csipet só

a krém:

  • 3 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 1 ek őrölt kávé
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 18 dkg porcukor
  • 5 ek dió (darált)

a tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg margarin (olvasztott)

(a tepsi 20*36 cm-es)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá felverjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük. A lisztbe belekeverjük a diót, a sütőport és a sót.

A kemény habhoz először a cukros tojássárgáját keverjük bele óvatosan (levegősen), majd a lisztes keveréket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha megsült a tészta és kihűlt, utána lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszahelyezzük a tepsibe.

A tejet beleöntjük egy lábosba és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, a kávét és a vaníliás cukrot. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük (pudingszerűre), majd félretesszük hűlni (időnként megkevergetjük).

A margarint a porcukorral jól összekeverjük, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk és gépi habverővel jól összekeverjük, majd végül belekeverjük a diót.

A tésztára a krémet egyenletesen rákenjük. Mikróban megolvasztjuk a margarint és a vízgőz felett megolvasztott csokoládéhoz keverjük, majd ráöntjük a krém tetejére és szépen elsimítjuk.

Hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed a csokoládé a tetején, majd hosszúkás szeletekre felvágjuk és tálaljuk.

(Tündi konyha)