Zserbó és Grízes krémes, a két elmondhatatlanul finom hazai süti egy receptben!
Nálunk a családban nagy kedvencek ezek a sütik.
Tegnapelőtt készítettem mézes krémest és zserbót. Mára jól szeletelhetővé puhult. Nagyon finomra sikerült.
Hozzávalók
- 45 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 1 evőkanál porcukor
- 1/2 sütőpor
- 1/2 élesztő
- 1/2 dl tej
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál tejföl
Töltelék
40 dkg darált dió,
3 evőkanál cukor,
1/2 kg lekvár.
+ 20 dkg étcsoki
+ 5 dkg vaj.
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a tejben futtatott élesztővel. 4 részre osztjuk, 4 lapot sütünk tepsi tetején. 2 tepsi nagyságú sütőpapírt vágok ki.
Az egyiken elnyújtom az első tésztát, majd a tepsi aljára teszem. Baracklekvárral megkenem. Megszórom a cukros dió harmadával. A következő papíron elnyújtom a második tésztát, majd lefelé fordítva a tepsibe teszem. Lehúzom a papírt. Lekvár, diós cukor. Ismétlődik a művelet addig, míg a 4. lap is a tepsibe kerül. Villával megszurkálom a tetejét. Sütés 170 fokon.
Amikor kihűl a vajjal felolvasztott csokit a tetejére simítom.
Kezdőknek a legnehezebb a tészta formára nyújtása. A többi könnyű. Sikeres sütkérezést kívánok a próbálkozóknak!!
Mihályné Kovács receptje!
Grízeskrémes
- Hozzávalók:
- 25 dkg méz,
- 25 dkg cukor,
- 1 dl olaj,
- 1 dl tej,
- citromlé,
- 1 kiskanál szódabikarbóna,
- késhegynyi szalakáli,
- 80 – 90 dkg liszt,
- 2 tojás.
Elkészítés
4 lapot sütünk a következőből: egy edényt tűzre teszünk, 25 dkg méz, 25 dkg cukor, 1 dl olaj, 1 dl tej, aranybarnára kevergetjük, aztán pici citromlébe teszünk egy kiskanál szódabikarbónát és egy késhegynyi szalakálit és ezt is az edénybe tesszük, megkeverjük míg eléri a kívánt színt. Levesszük a tűzről és kb. 10 percig hülni hagyjuk, azután hozzáadjuk a lisztet, kb. (80 – 90 dkg) és 2 tojást. Nem baj, ha meleg a massza, jobban nyújtható.
Mihályné Kovács receptje!
Forrás: ketkes.com