Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Egyre komolyabb a helyzet: már a fél országra riasztás érkezett a havazás miatt

Egyre durvább a helyzet.

Túlnyomóan borult idő lesz szombaton, legfeljebb délután vékonyodhat el északon a felhőzet. Sokfelé valószínű havazás, de nyugaton, majd délután már a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben eső, havas eső is lehet.

 A tőlünk nyugatra elhelyezkedő anticiklon keleti peremén – így a Kárpát-medence fölött is – eleinte egy meleg-, majd szombat délutántól egy hidegfront vonul át – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Többfelé várható havazás a szombat délutáni, esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok felé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog.

Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban, síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb, időszakosan ettől jelentősen nagyobb mennyiségű vizes hó kisebb területen északnyugaton valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik. Szombat estétől a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat.

A legmagasabb nappali és a késő esti hőmérséklet is jobbára -3 és +3 fok között alakul.

Forrás:

http://concretemedia.hu/2019/01/05/egyre-rosszabb-a-helyzet-a-fel-orszagra-riasztast-adtak-ki-a-havazas-miatt/?fbclid=IwAR077k6RQBmkPiKJrnyaU7z6zwKhLva9ON6yHJEzbBLF66-p6K5jJyIxMx8