Ellenállhatatlan FOCACCIA: Matyi Éva konyhájából
Nem tudunk rá nemet mondani.
Focaccia az imádnivaló. Elég sűrűn készítek focacciat mert nagyon szeretjük, és olyan étel amiből soha nem marad még egy morzsa sem, még melegen elkapkodják.
Írom is a hozzávalókat:
- 500 gr liszt,
- 350 ml langyos víz,
- 1 kk cukor,
- 6 ek olívaolaj,
- 1 kis kanál só,
- 1 kiskanál oregánó,
- 1 ek instant élesztő.
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kicsit lágyabb tésztát kapunk mint a pizza tésztánál szokásos. kiolajozott tálba tesszük, és duplájára kelesztjük. Mikor duplájára kelt, 8 részre osztjuk, kb. 10-12 dkg lesz mindegyik. Egész vékonyra nyújtom, vagy olajos kézzel hosszúkásra húzogatom. Minél vékonyabb legyen az a fontos.
3 fajtát készítettem. Tonhalasat, mozarellával, gombásat feta sajttal, és hagymás – fokhagymásat, amit legjobban szeretünk.
1) A hagymáshoz :
2 nagyobb hagymát és 3-4 cikk fokhagymát vékony szeletekre vágtam,egy kevés olívaolajjal és sóval összekevertem, hozzáadtam egy fel kiskanál friss apróra vágott rozmaringot. Állni hagytam 3-4 percet majd a más vékonyra nyújtott focacciata tettem, bőségesen. Olíva olajjal megcsorgattam és megszórtam oregánóval.
2) A tonhalashoz:
2 paradicsomot összeturmixoltam, 1 ek olívaolajat felmelegítettem beletettem 2 cikk kettévágott fokhagymát. Pár pillanatig együtt hevítettem , majd ráöntöttem az összeturmixolt paradicsomot, és beletettem 3-4 bazsalikomlevelet is amit széttéptem. Összerottyantottam sóztam borsoztam és levettem a tűzről. Megkentem a szósszal a focacciakat, majd rászórtam a lecsorgatott tonhalat, mindegyikre tettem egy kettévágott cherry paradicsomot, és 2 szelet kaliforniai paprikát. Mozarella golyókból tettem rá párat,megszórtam oregánóval.
3) A harmadik változat a gombás fetás volt:
amit ugyancsak kevés szósszal megkentem, bőségesen raktam rá gombát, majd feta sajtot. Oregánóval megszórtam és meglocsoltam olíva olajjal.
230 C° sütjük. Mikor kiveszem a sütőből én újból megszoktam csorgatni olíva olajjal. A megmaradt paradicsomszószba chili pelyhet tettem, finom pikáns lett tőle, aki meg kér rá szószt vagy csak mártogatni szereti, kitűnő íze van.
Jó étvágyat!
u.i Bár az igazi focacciara nem kerül paradicsomszósz, de nem kell feltétlenül tartani magunkat a megrögzött szokásokhoz 🙂 Lehet padlizsánnal is csinálni, kecskesajttal megszórva, vagy gyümölccsel, porcukrot szórva rá mikor kivesszük a sütőből.
A recept eredeti oldala:
http://matyievakonyhaja.blogspot.co.il/2015/05/focaccia.html
További receptek: