Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Kobold a csupaszív bivaly

Ismerjétek meg Koboldot, a csupaszív bivalyt, akiről Lenner Ádámmal beszélgettem.

Szia Ádám! Köszönöm, hogy elfogadtátok a felkérést az interjúra.

Szia Gergő! Köszönjük a megkeresésedet!

Pár gondolatban be tudod mutatni magad?

A Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultásán szereztem főiskolai diplomát tájgazdálkodási mérnökként, majd a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában végeztem mesterképzésen természetvédelmi mérnökként. Ajánlásomra kiemelt nemzeti értékké vált a Tiszavirág, tiszavirágzás. 2012 óta folyamatosan jelennek meg a természetet népszerűsítő cikkeim, fotóim a National Geographic magyarországi weboldalán, az Élet és Tudomány, a Természet-Búvár, a Debreceni Egyetem Egyetemi Élet ZöldDebítő hasábjain. Cikkeim és fotóim hazánk élővilága mellett Európa és az Amerikai Egyesült Államok flóráját és faunáját is részben megjeleníti. 2013. április 27-től – szakértői titulusa mellett – az ecolounge újságírójaként is tevékenykedem. 2014. decembere a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere vagyok. Nevemhez fűződik a Denevér Nap 2017 őszén létrejött esemény. Arnóton gyurgyalagokat, Tiszafüreden odúlakó madarakat védünk. Egy általam nevelt és egy szelídített bivalyaimmal környezeti nevelést folytatok, célközönségben a gyermekek. A Tiszatáj Természet- és Vadgazdálkodási Kihelyezett Tanszék létrejöttében és működésében kiemelt szerepem van. Ennek keretén belül marhaetológiával kezdtem el foglalkozni. Jelenleg Természetvédelmi pedagógia szakon folytatom tanulmányaimat.

Ezek szerint, termékenyen munkálkodsz. Az ember nap mint nap hall különleges barátságokról a médiában. Kobold és a tiéd is végül is, hasonló kapcsolat. Hogyan ismertétek ti meg egymást?

2015 nyár végén bálázásból tartottam befelé, mikor észrevettem egy fekete mozgó pontot a legelőn. Közelebb érve vettem észre, hogy egy frissen született bivalyról van szó. Felvettem és bevittem a delelőbe abban bízva, hogy az anyja felismeri és magához veszi. Sajnos másnap kiderült, hogy a tehén a füle botját sem fordította rá. Ő volt kobold.

Mit érdemes tudni Koboldról?

Kobold egy magyar házi bivaly, vízi bivaly. Őshonos fajta hazánkban. Régen igavonásra használták őket, de a mai napig nagyszerű mozzarella készíthető a bivalytejből. Az olaszok élnek is ezzel a lehetőséggel. Kobold hím ivarú, herélt. A nevelésemnek köszönhetően nagyon emberközpontú.

Monszter felettem, Kobold mellettem

Mennyire könnyű megtalálni a közös hangot egy ekkora állattal?

Szerintem annak, aki érti testbeszédüket, viselkedésüket, nem nehéz. Persze Kobit én neveltem, így akaratlanul is egymáshoz formálódtunk. Sokáig szabadon volt, így nem csak velem, hanem munkatársaimmal és a táborozó gyerekkel is sok időt töltött, mely tovább segítette emberszeretetét. Eleinte nem is tudta, hogy ő bivaly, félt a fajtársaitól… azóta ez megváltozott.

Te esetleg ilyen bivalyokkal suttogó lehetsz?

Ennek tényét másnak kell eldönteni. Az igaz, hogy értem a nyelvüket.

Rajta kívül a többi bivalynak is van neve?

Igen, van. Haverja Monszter. Ketten élnek együtt egy fél hektáros területen, Jóbarátok. Rajtuk kívül a Tiszatáj Közalapítványnak van még sok száz marhája és pár szürke marha is nevet kapott, mint például Félix, Sára és Őzi.

Helyileg merre lehet benneteket megtalálni?

Kesznyéten, Szamárhát tanyán vagyunk Koboldékkal a Közalapítvány telephelyén.

Röviden be tudod mutatni a Tiszatáj Közalapítvány Szamárháti tanyáját?

A Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítványt 1995-ben alapította a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint Tiszadob Nagyközség Önkormányzata. Létrejöttének célja a Tisza-völgy és tájtörténetileg hozzákapcsolódó területek, valamint az Északi-középhegység térségének természeti értékei feltárásával, megóvásával és megismertetésével kapcsolatos feladatok, továbbá az egészséges emberi környezet kialakítása érdekében szükséges tennivalók szervezésével kapcsolatos feladatok ellátásának segítése, szervezése és megvalósítása. Génmegőrzés és környezeti nevelés.

 Koboldék egy hidat képeznek köztünk és a városi emberek között. Azok között, akiket érdekel a vidéki élet és a mindennapjaink. A gyerekeknek is nagyszerű érzés, mikor egy több mint fél tonnás jószágot simogathatnak, ölelhetnek, vagy épp rá is ülhetnek. Ekkor az érzelmi töltet mellett sokkal jobban és pontosabban jegyzik meg a közben elhangzott okosságokat. Célunk a vidék megszerettetése, becsületének visszaállítása, gyerekeknek nyári táborok szervezése. Nagy öröm lenne, ha hamarosan megjelenne Kobiról egy mesekönyv is, ezen most dolgozunk. Nyitottak vagyunk meghívásokra is, melyre tavaly már volt példa a Debreceni Egyetem és a Nagyerdei Kultúrpark részéről.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok nektek!

További információkat találtok közösségi oldalukon:

https://www.facebook.com/Kobold-Goblin-1002046406546519/

 

A közalapítvány honlapja:

http://tiszatajkozalapitvany.hu/