Pampuska: a nagymamám konyhájából
Így készíti az én nagymamám a pampuskát.
Manapság mi már nem csak a farsangkor készítjük, de mégis erre az időszakra a legjellemzőbb édesség. Mifelénk inkább pampuskának mondják, de ez nem egy külön étel, hanem a farsangi fánk palóc megfelelője.
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk. 1 dl tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük, amíg felfut. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, olajat vagy zsírt, egy csipet sót, és még annyi tejet (2-3 dl), hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, amíg a tészta a duplájára dagad.
Bőséges olajat forrósítunk, és kis adagokban kisütjük. Először az egyik oldalát, majd húsvillával megfordítjuk.
Lekvárral, porcukorral kínáljuk.