Pampuska: a nagymamám konyhájából

Pampuska: a nagymamám konyhájából

January 26, 2019 0 By Tippgergo

Így készíti az én nagymamám a pampuskát.

Manapság mi már nem csak a farsangkor készítjük, de mégis erre az időszakra a  legjellemzőbb édesség. Mifelénk inkább pampuskának mondják, de ez nem egy külön étel, hanem a farsangi fánk palóc megfelelője.

Elkészítés:

A lisztet mély tálba szitáljuk. 1 dl tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük, amíg felfut. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, olajat vagy zsírt, egy csipet sót, és még annyi tejet (2-3 dl), hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, amíg a tészta a duplájára dagad.

Bőséges olajat forrósítunk, és kis adagokban kisütjük. Először az egyik oldalát, majd húsvillával megfordítjuk.

Lekvárral, porcukorral kínáljuk.