Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Végső búcsút vettek Andy Vajnától: Vajna Tímea térdre esve búcsúzott férjétől, Schwarzenegger is beszédet mondott

Végső nyughelyére helyezték.

Ma délelőtt a Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellájában végső búcsút vettek Andy Vajnától. A január 20-án elhunyt világhírű filmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost állami szertartás keretében helyezték örök nyugalomra, a temetés a család kérésére nem volt sajtónyilvános. Az Index tudósítója szerint körülbelül kétszáz-háromszáz meghívott volt a helyszínen. Arnold Schwarzenegger egy Cadillac Escalade kocsin érkezett, és Orbán Viktor társaságában ment a szertartás helyszínére.

A temetésen részt vett többek közt Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Sándor Pál rendező, Gát György producer, Herendi Gábor filmrendező, Dobó Kata és Zsidró Tamás, Geszti Péter és felesége, Sebestyén Balázs és felesége, Gönczi Gábor és felesége, Árpa Attila, Shell Judit, Fenyő Iván, Osvárt Andrea, Jáksó László, Ómolnár Miklós, Edvin Marton, Mága Zoltán, Fásy Ádám, Rubint Réka és Schobert Norbert, Rogán Antal és felesége, Sarka Kata, Cooky, Kárász Róbert, Mándoki László, Dirk Gerkens, a TV2 vezetője, Hidvéghi Balázs és Kocsis Máté fideszes politikusok, Schmidt Mária, Fodor Gábor, Németh Szilárd és Kásler Miklós. A szervezők kérése az volt, hogy a szertartáson részt vevők egy szál fehér virággal vagy szivarral érkezzenek Andy Vajna temetésére.

Vajna Tímea egy elsötétített üvegű, fekete Mercedes-ben érkezett a temetőbe. A Blikk azt írta, a gyászbeszédek után Andy Vajna özvegye egy szürke dobozt helyezett a sírba, majd letérdelve zokogott.

andy-vajna-2017

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Búcsúbeszédet először Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, majd Rogán Antal mondott. Utóbbi azt mondta, Andy Vajna népmesei alak volt, aki beteljesítette az amerikai álmot, ugyanakkor szenvedélyesen szerette hazáját. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta, ez a szerelem egész életében arra ösztönözte Andy Vajnát, hogy megmaradjon magyarnak Hollywoodban is, és kivárja azt a pillanatot, amikor visszaadhat valamit abból, amit Magyarországtól kapott. Rogán szerint az első pillanattól látszott rajta, hogy a magyar filmipar megújítását egész pályafutása egyik legfontosabb produceri munkájaként éli meg.

– És ezt az ügyet is sikerre vitte. Amit ígért, teljesítette. Amit vállalt, megvalósította.

NEKI KÖSZÖNHETŐ, HOGY A MAGYAR FILM ÚJ ARANYKORA KÖSZÖNTÖTT RÁNK

– mondta gyászbeszédében Rogán Antal.

A miniszter után Arnold Schwarzenegger beszéde következett. Azt mondta, szerette és nagyra becsülte Andy Vajnát, akinek a története nem egy egyszerű bevándorlósztori volt. Már az első filmjével, a Sylvester Stallone főszereplésével készült Rambóval ismert lett. Amikor erről a filmről beszélgettek, Schwarzenegger azt mondta Vajnának, az nem tetszett neki benne, hogy nem ő játszotta a főszerepet, mire a producer azt válaszolta, hogy csinál neki is egy filmet. (Mint ismert, ígéretét be is váltotta, pár éven belül producerként a Vörös zsarut, majd a Total Recall – Az emlékmást és a Terminátor 2-t is leforgatta Schwarzeneggerrel.)

A Vörös zsaru készítésekor nem volt engedélyük, hogy Oroszországban forgassanak, ezért Andy Vajna azt mondta a színésznek, majd belopóznak. Magángéppel repültek Moszkvába, és hajnalban ki is mentek a Vörös térre: Arnold Schwarzenegger cipelte a jelmezeket, Andy Vajna a kamerákat.

– Orosz rendőregyenruhában mászkáltam, Andy mondta, hogy beszéljek az orosz rendőrökkel, akik ott voltak a téren. Aggódtam, mi van, ha letartóztatnak. Andy azt mondta, nem tartóztatnak le, de, ha nem csinálod meg, én küldelek börtönbe – idézte a 71 éves világsztár szavait a Blikk.

ANDY IGAZÁN TÖKÖS VOLT, MINDIG VOLT VÍZIÓJA, ÉS SOHA SEMMI NEM VOLT LEHETETLEN SZÁMÁRA.

Ő volt a legnagyobb szívű ember, aki bármit megtett egy barátért, mindent megtett értem, és nekem sem volt semmi, amit ne tettem volna meg érte – méltatta Schwarzenegger Andy Vajnát az Index beszámolója szerint.

Forrás:

https://femina.hu/hazai_sztar/andy-vajna-temetes/