Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Konyha

Reszelt túrós recept: A családunk egyik kedvenc receptje

Mi majdnem minden hétvégén készítünk ilyet.

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 db tojássárga
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • 3 dkg kakaó (cukrozatlan)
  • 25 dkg margarin
  • 0,5 dl tej

Hozzávalók a túrós töltelékhez:

  • 75 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk bele egy tálba.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és az átszitált kakaót. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

A tésztát ezután osszuk el két egyenlő részre, majd formázzuk gombóccá, és 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.

A túrót tegyük bele egy tálba és villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a mazsolát, a vaníliás pudingport, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.

A keményre felvert tojáshabot ezután két részletben keverjük hozzá a túróhoz.

Egy 32×22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vegyük ki a fagyasztóból az egyik tésztagombócot, majd egy nagy lyukú reszelőn reszeljük rá a tésztát. (villával kicsit igazítsuk el, hogy kb. egyformán legyen a reszelt tészta a tepsiben)

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén reszeljük rá.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás:

Reszelt túrós