Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Nagyon jó hír érkezett: Jövőre is lesz nyugdíjprémium!

Nagyon jó hír érkezett.

Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés benyújtásakor ismertette a fő számokat. Eszerint nullszaldós lehet a jövő évi költségvetés, és a várt gazdasági növekedésből eredően ismét lesz nyugdíjprémium.

A 2020-as költségvetés elsősorban a családok, gyermeket vállalók támogatását szolgálja – mondta a törvényjavaslat parlamenti benyújtása alkalmából Varga Mihály pénzügyminiszter.

4 százalékkal számolnak

Bejelentése szerint a gazdaság 4 százalékkal bővülhet jövőre, a hiányt 1 százalékosra tervezik – ezek a paraméterek megegyeznek azzal, amelyeket elsőként az mfor.hu ismertetett a múlt héten. Mindez azt jelenti, hogy a tartalékokat is figyelembe véve nullszaldós lehet a költségvetés.

Varga Mihály szerint az államadósság 66 százalékra csökkenhet 2020 végére, az infláció pedig 2,8 százalékos lesz. Vagyis a nyugdíjakat is ennyivel emelik a törvény szerint. Hozzátette, hogy a büdzsé tartalmazza a nyugdíjprémium összegét is.

224 milliárddal több családtámogatásra

A részleteket ismertetve elmondta, hogy a családok támogatására 224 milliárd forinttal többet fordítanak, mint idén. A gazdasági akcióterv – közte például a szochó csökkentése – mintegy

500 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A miniszter megemlítette, hogy mekkora nagyságrendben – ágazatonként több százmilliárd forinttal – bővülnek jövőre az egészségügy, oktatás és más közösségi szolgáltatások forrásai.

Vélemény
Az adók csökkentése mellett a források bővülésének fedezetét a gazdasági növekedés teremti meg.

Tegnap délig 20 milliárd fogyott az új szuperkötvényből

Portálunk tudósítója több kérdést intézett a mai tájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszterhez. A válaszokból megtudtuk, hogy

  • a kormány nem tervezi az idei, 2019-es költségvetés módosítását, ezt nem indokolják a gazdasági folyamatok, az első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a gazdaság, szépen folynak be az adóbevételek.
  • mint minden évben, 2020-ban is terveznek és számolnak devizakötvény kibocsátásával, de csak a piac – a korábbi években a kínai, a japán – tesztelésére szolgálnak ezek a kibocsátások, a cél továbbra is az államadósság – ezen belül a devizaadósság – csökkentése.
  • az új államkötvényből – melynek kibocsátása tegnap indult – hétfő délig 20 milliárd forintot jegyeztek le. A miniszter megígérte, amint elér egy komoly mennyiséget a lakossági jegyzés, tájékoztatást adnak.