Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Meddig tart még a hőségriadó? Innentől kezdve még nagyobb lesz a hőség az országban

Meddig tart még a hőségriadó?

Az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását – 2019. június 12., szerda éjféltől 2019. június 16. vasárnap éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adta ki. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 °C-ot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 °C-ot. Csütörtöktől 27 °C feletti értékek várhatók. A katasztrófavédelem kéri, hogy mindenki fokozottan tartsa be az alábbi, egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig arra figyelmeztet, hogy a hőségriadó ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre.

Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Még néhány percre sem szabad a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban hagyni. A bőr védelméről se feledkezz meg: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között a legjobb árnyékban tartózkodni, és kerülni kell a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozóknak is oda kell figyelniük, hogy töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget.