Szomorú hír érkezett: Elhunyt a legendás magyar zenész

Nyugodjon békében.

Ötvenkilenc éves korában meghlat Ökrös Csaba Liszt-díjas népzenész – tudatta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az MTI-vel. Halálával nagy veszteség érte a magyar kulturális életet, hiszen a sokoldalú szakember egyszerre volt hangszeres művész, zeneszerző, tanár és zenetudós is. Hatalmas munkát végzett el a magyar népzene rendszerezése és népszerűsítése érdekében, a táncházmozgalom első generációjához hasonlóan még erdélyi falusi zenészektől tanult.

Ökrös Csaba 1960. június 17-én született Szolnokon, az általános iskolát ének-zene szakon kezdte el Jászberényben, kilencéves korában kezdett hegedülni. Az érettségi után felvételt nyert az egri tanárképzőre, de ezt nem fejezte be, mert meghívást kapott a bostoni egyetemtől, hogy ott hegedűt és magyar népzenét oktasson, majd pedig a Bartók Néptáncegyüttes hegedűse lett tíz évre. Mellette négy évig az Állami Népi Együttesben is muzsikált.A népzene gyűjtését még 1976-ban kezdte el Kallós Zoltán irányításával Erdélyben, az ottani prímásoktól sajátította el az autentikus játékmódot.Zsuráfszki Zoltán 1984-ben alapította meg a Kodály Kamara Táncegyüttest, ennek 1992-es megszűnéséig az Új Stílus nevet kapó kísérőzenekar állandó zenésze és zenei szerkesztője volt Ökrös Csaba, aki 1986-ban Molnár Miklós hegedűssel és Kelemen László brácsással megalapította az Ökrös Együttest. 1990-ben csatlakozott hozzájuk Mester László brácsás és Doór Róbert bőgős. Tizenhét éven keresztül népszerűsítették a magyar népzenét koncertekkel és tanítással itthon és külföldön egyaránt.

Az Ökrös Együttesnek hat saját lemeze jelent meg, két közös lemez Kallós Zoltánnal, egy közös lemez Fodor Sándor Neti kalotaszegi prímással, de sok más neves népzenésszel, énekessel muzsikáltak együtt (Sebestyén Márta, Berecz András, Szalóki Ági, Herczku Ágnes).

Balogh Kálmán cimbalomművész tíz évig volt állandó vendégük, egyik lemezén és számos más népzenei lemezen is közreműködtek. Ökrös Csaba a Honvéd Művészegyüttes Hegedős Zenekarának tagja volt 2004 és 2007 között, 2008 és 2012 között a Téka Együttesben muzsikált.