Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Károsabb a májadra, mint az alkohol és a cukor, és te is biztosan gyakran szeded

Pedig elég sűrűn szedjük ezeket.

Ezek a gyógyszerek sokkal károsabbak a májra, mint az alkohol vagy a cukor!

Amikor meghalljuk, hogy valaki májproblémával küzd, egyből arra gondolunk, hogy biztosan túlságosan sok alkoholt ivott. Pedig nem csak az alkohol okozhatja a betegséget, vannak ugyanis olyan gyógyszerek, valamint zsíros és a cukros élelmiszerek, melyek szintén károsak lehetnek.

A máj az egyik legfontosabb, és legérzékenyebb szervünk, létfontosságú feladatot lát el, ezért nagyon kell vigyáznunk az egészségére.

Kiválasztja a méreganyagokat, és mindent, amit csak megeszünk, vagy megiszunk, a máj dolgozza fel. A túlzott alkoholfogyasztás egy idő után májcirrózist okoz, de a nagy mennyiségű cukros és alkoholos étel is közrejátszik a máj elzsírosodásában.

Milyen hatással vannak a gyógyszerek a máj egészségére?

Betegség esetén az első dolgunk az, hogy gyógyszert veszünk be. Azonban ezzel nem csak a regeneráló, és ellenálló képességet csökkentjük, hanem méreganyagokkal töltjük fel a szervezetünket. Vannak olyan gyógyszerek, pl. a vérnyomáscsökkentők, vagy a különböző antidepresszánsok, melyekkel akár évtizedekig is mérgezzük magunkat.

A betegek körülbelül 10%-a érzékeli a gyógyszerek mellékhatását, és kb. 8-10%-nál jelentkezik májkárosodás. Jól gondoljuk meg mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk, lehet, hogy létezik szelídebb megoldás is a problémára, mint a kémiai anyagok használata.

A májra az egyik legkárosabb gyógyszer a Paracetamol, éppen ezért számos országban már be is tiltották a használatát. Brit kutatók szerint akkor jelent nagyobb kockázatot a májra, ha túladagoljuk, és nem tartjuk be az előírt mennyiséget, vagy ha havonta több alkalommal szedjük huzamosabb ideig. Sokan alkalmazzák hát-, fej-, fog-, vagy gyomorfájásra, mivel viszonylag egyszerű hozzájutni, és rövid idő alatt hat.

Ha Paracetamolt szedünk is, soha ne lépjük túl a napi maximum 8 darab 500 mg-os tablettát.