Omlós almáspite: ahogy a mi nagymamánk készíti
Erre nem lehet nemet mondani.
Ezt évszaktól függetlenül érdemes sütni!
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
10 dkg cukor
2 dl tejföl
Almás töltelék:
2 kg alma
10 dkg dió
30 dkg cukor, ízlés szerint fahéj
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd beletesszük a többi alapanyagot. Jól összegyúrjuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Közben meghámozzuk és lereszeljük az almát. Megcukrozzuk.
Kettéosztjuk a tésztát, kinyújtjuk tepsi méretűre. Szórunk rá egy keveset a durvára őrölt dióból. Ráhelyezzük az almát, de úgy, hogy előtte kinyomjuk a levét. Szórjunk a tetejére is egy kevés diót. Kinyújtjuk a másik lapot, ráhelyezzük az almás töltelékre. Villával megszurkáljuk, majd tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 170 fokon 30-35 percig sütjük. Ha kihűlt porcukorral meghintjük.