Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Rendkívüli hír: Egy robbanás végett fél órára a 20-szorosára ugrott a sugárzás szintje egy orosz településen

Igen megemelkedett a sugárzás szintje.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat munkatársai haltak meg egy rakétateszt során bekövetkezett robbanásban. Közben az is kiderült, hogy a balesetnek öt halottja van, nem pedig kettő.

 

Öt halottja van annak a csütörtöki balesetnek, amely során felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében – számolt be róla a Roszatom a Ria Novosztyi hírügynökségnek. Tájékoztatásuk szerint a balesetben az orosz állami atomenergetikai vállalat munkatársai vesztették életüket.

Az orosz védelmi minisztérium korbban azt közölte, hogy két ember vesztette életét, négyen pedig megsérültek. A pontosítás szerint egy folyékony hajtóanyagú rakéta hajtóműve lobbant lángra egy izotópos áramforrással kapcsolatos műszaki munkálat idején. A Roszatom tájékoztatása szerint a sérülteket különleges egészségügyi intézetbe szállították, ahol megfelelő egészségügyi ellátásban részesítik őket.

Mind a védelmi tárca, mind a helyi hatóságok korábban azt állították, hogy káros anyag nem került a légkörbe, a sugárzás szintje normális.

Mash nevű orosz hírügynökség videókat és fotókat tett közzé az incidens után. Ezeken vegyvédelmi ruhában járó személyek láthatók, a sugárzás detektálására képes Geiger–Müller-számlálóval a kezükben.

АНО Беллона@Bellona_murman

прямо сейчас. Ранее в регионе произошел взрыв на военной базе, а экстренные службы отметили превышение уровня радиации. Теперь больных привозят в костюмах радиационной защиты via

Kép megtekintése a Twitteren
Tekintsd meg АНО Беллона egyéb Tweetjeit is

A 185 ezres város, Szeverodvinszk polgármesteri hivatala azt közölte, hogy a településen a háttérsugárzás szintjének rövid idejű növekedését észlelték. Az incidens innen 30 kilométerre történt. A The Guardian ezzel kapcsolatban azt írja, a robbanás után a sugárzási szint mintegy fél órára a normális 20 szorozására nőtt városban, de később visszaállt a normális szintre.

Valentyin Magomendov, a helyi polgári védelem parancsnoka akkor azt mondta, hogy a sugárzás szintje nem haladta meg az óránkénti 0,11 mikrosievertet, a maximálisan megengedett 0,6 mikrosievertes szint mellett.

A hatóságok ugyan nyugalomra intették a lakosságot, a sajtóban megjelent hírek szerint több városban is gyorsan keresetté váltak a jódkészletek. A jóddal kivédhető vagy csökkenthető a radioaktív izotóp felvétele, habár hosszú távú fogyasztása a szakemberek szerint egyáltalán nem javasolt.