Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

VÍZÓRÁSOK, VILLANYÓRÁSOK FIGYELEM! EZT TEGYE MEG MINÉL ELŐBB HA VÍZÓRÁJA, VILLANYÓRÁJA VAN! HA LEHET MÉG CSÜTÖRTÖKÖN TEGYE MEG!

Ezt tegye meg minél előbb…

Az okos mérők számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: – kevesebb kiadást jelent majd a család pénztárcájának, – a szerződött ügyfélnek gyorsabb lesz az ügyintézés – segítségükkel megoldható lesz az is, hogy ne kelljen ezután a szomszéd utcából visszafordulni, mert távolról is nyomon követhetővé válik majd, hogy égve maradt-e a villany, – arról is figyelmeztetést kaphatunk segítségével, ha túlfolyás vagy csőtörés van a lakásban. Az intelligens óráknak köszönhetően a fogyasztó megismeri a saját szokásait, ennek köszönhetően megteheti az első lépést a spórolás felé.

Minél többet fogyaszt valaki, annál jobban járhat Az Energiaszolgáltatások Direktívája az Európai Unióban tíz éve él, célja, hogy 2020-ra minél elterjedtebbé váljon az okosmérők alkalmazása az egész unió területén, és ennek köszönhetően az energiafogyasztás ne csak csökkenjen, de optimalizálódjon is. Óriási lehetőségek vannak a technológiai fejlesztésében, jó példa erre a sydney-i operaház, ugyanis itt 62,5 százalékos energiamegtakarítást értek el annak köszönhetően, hogy a saját energiafogyasztásukat folyamatosan monitorozni tudták.

 

A valós időben elérhető adatsorokra alapozva, historikus szinten pedig folyamatosan analizálták azokat, így ismertté vált számukra, hogy mikor és hol “szivárog” a rendszerből felesleg, és így megtudták, hogy mit kell tenniük az alacsonyabb áramszámlához. Ehhez a technológiához tulajdonképpen 3 dolog kell: – hardver – az okosmérőkhöz olyan webes és mobilos szolgáltatások kell társuljanak, amelyek segítségével a fogyasztó szinte percre pontosan le tudja követni majd, hogy az ingatlanon belül hol mikor mennyi energiát használt el (akár még azt is, hogy mire), és az elfogyasztott energiáért mennyit kell majd fizetnie. – szükség van a saját fogyasztását immár maximális részletességgel megismerő fogyasztó tudatosságára is, mert valljuk be önmagában egy okosmérő nem csökkenti az áramszámlát, de ha a fogyasztó az adatokat látva képes jó döntéseket meghozni, akkor lesz meg a várva várt eredmény.

Sok pénzt spórolhat ha most kicseréli a villanyóráját, vízóráját! MUTATJUK A RÉSZLETEKET!

Annyi lesz a számla, amennyit még ki tudunk fizetni Nálunk az okosmérő egyelőre arra is jó lesz, hogy a fogyasztó követni tudja a fogyasztást, forintra levetítve, így nem éri meglepetés a számla láttán, vagy ha látja közben, hogy igen sokat fogyasztott, akkor tud spórolni a hátralévő időszakban. Nemcsak a mérőórával kapcsolatos ügyintézés egyszerűsödhet, de ezután a főbérlő-albérlő viszonyt is sokkal könnyebben lehet majd kezelni, mert a folyamatos monitorozásnak köszönhetően pontosan meg lehet határozni, hogy ki, mikor, mennyit fogyasztott és ezután mennyit kell fizetnie.

Komoly előnyt jelent a víznél is – ha egy másik fontos közműre, a vízre is kiterjesztenék ezt a technológiát, akkor könnyen elképzelhető, hogy egy okos, telefonos alkalmazásból vagy webről is elérhető vízóra használatával azt is észrevehetjük, ha például már minden családtag elment otthonról, de valamiért mégis folyamatosan forog az óra, hogy csőtörés vagy vízelfolyás van. Ezután pedig egy kis új szoftveres fejlesztés kérdése, az hogy az üres lakást érzékelő mozgásszenzorok és a folyamatos vízfogyasztást érzékelő vízóra adatsorai összekapcsolódjanak, ennek köszönhetően a lakás tulajdonosa telefonján riasztást kap a potenciális csőtörésről, még időben, amikor nem hatalmasodott el a baj.

Hatékonyság a szolgáltatói oldalon Nemcsak a fogyasztóknak, hanem a szolgáltatóknak is rengeteg előnyük származhat a technológia alkalmazásából. Okos mérőóráknál nem szükséges a mérőóra helyszíni leolvasása, mert ezt bármikor a központból is meg tudják tenni, például a folyamat teljesen automatizáltan is működhet. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető például, hogy egy fogyasztó túl nagy tartozást halmozzon fel, így ennek köszönhetően, ha valaki nem fizet a szolgáltatásért, a távolból is azonnal ki tudják kikapcsolni a mérőórát.

A legnagyobb előnyt mégis az jelentené, hogy azonnal értesülnek arról, a szolgáltatók, ha valamilyen üzemzavar történik: például áramkimaradás, vagy más szolgáltatási mutatók változása. Ilyenkor nemcsak azt tudják majd meghatározni, hogy a település melyik részén lépett fel hiba, hanem azt is, hogy lokális egyedi, vagy éppenséggel kiterjedt problémáról van-e szó. Ennek fényében tudják megkezdeni a javítási munkálatokat, ez gyorsabb szervizelést, és ezzel együtt pedig növekvő ügyfél elégedettséget jelenthet a jövőben. Mikor kerülnek alkalmazásra az okosmérők? Folyamatosan napirenden van az okosmérők alkalmazásának témája , egyelőre még nagy kérdés, hogy mikorra tud valóban megvalósulni az eszközök felszerelése és beüzemelése. Az igaz, hogy az EU 2020-as direktívája utat mutat, ám az eszközök beszerzése és telepítése ( sok tízezres nagyságrendben) nem olcsó, és egyelőre az sem világos, hogy az állam-szolgáltató-fogyasztó csoportból ki és milyen formában fogja kifizetni.

További probléma, hogy a jelenlegi mobilhálózatok nem alkalmasak maradéktalanul arra, hogy mindent lekezeljenek. A jelenlegi 4G-t felváltó 5G-s mobilhálózatok hozhatják el, majd talán a megoldást, ezekre majd 100-szor annyi eszköz kapcsolódhat egyidejűleg. A piac egyik fontos szereplőjének tekinthető Huawei számításai szerint, ha eljön az 5G-korszak, akkor világszerte 1 milliárd okosmérővel lehet majd számolni.