Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Otthon Nicolae Ceaușescunál: ilyen most a volt diktátor rezidenciája, 30 évvel a kivégzése után

Nézz be te is a volt diktátor otthonába.

Több mint nyolcvan méretes szoba, méregdrága bútorok és luxus-kiegészítők, arannyal futtatott csaptelepek és dekorációk, természetes selyemből készült tapéták és impozáns kert – így fest a román ex-diktátor családjának rezidenciája.

Nemrégiben egy fényűző parti zajlott le a Tavasz Palotában (Palatul Primăverii), melynek köszönhetően ország-világ megcsodálhatja a Ceaușescu-család egykori otthonát. A birtok óriási kertje még ma is gyönyörű, a jelenlévők pedig bejárhatták a belső tereket is, teljes pompájukban.

A luxusvilla helyiségeiről tucatnyi fénykép készült. Andrei Nourescu újságíróé volt a megtiszteltetés, hogy ezeket az egyedi fotókat velünk, az internetező közönséggel is megossza.

A Ceaușescu-család tagjai egész évben a zöld dekor nyugalmában szerettek kikapcsolódni, ezért is hoztak létre egy üvegházat a villa belsejében, ahol gyakran étkeztek, és ahol rendszeresen relaxáltak a mandarinfa és a fenyő „árnyékában”.

Kényelmük fokozására, saját mozitermet és medencét is építtettek. A villában ugyanakkor, melybe kizárólag csak a Ceaușescu-család tagjainak volt bejárása, egy páva-kert is volt.

Az épületet díszítő mozaik-kompozíciókat mind kézzel készítették, darabról darabra. Ám valamennyi izgalmas beltér közül máig is a házaspár fürdőszobája a legpompásabb: a helyiség, ami körül rengeteg legenda kering, és ahonnan nem sajnálták az aranyat.

Az utóbbi 25 évben csak keveseknek adatott meg az a lehetőség, hogy átlépjék a Tavasz Palota jól őrzött küszöbét. És mindössze öt ember – a családfő és felesége, valamint a három gyermeke élvezhette a 80 szobából, moziteremből és medencéből álló luxus-építmény fényűző gazdagságát.