Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

A te éltedet is megkeserítik a harlekinkaticák? Mutatjuk, hogy tudsz hatásosan védekezni ellenük!

Így szabadulhatsz meg tőlük.

Nem elég a poloskák inváziója, sok helyen a tömegesen megjelenő harlekinkaticák is gondot okoznak. A szakemberek szerint a száraz, meleg nyár után idén is hasonló invázióra lehet számítani, mint három évvel ezelőtt – számolt be az RTL.

A harlekinkatica alig 10 éve jelent meg Magyarországon. Bár hasznos a levéltetvek ellen, kiszorítja az őshonos hétpettyes katicát. A szőlőben kifejezetten kártékony, befúrja magát a szőlőszemekbe és tönkreteszi a termést, a mustba kerülve pedig kellemetlen mellékízt ad.

Ilyenkor ősszel fagymentes búvóhelyet keresnek, és a legkisebb résen is képesek bemászni a lakásba. Csípésük allergiát okozhat.

Ezeket a rovarokat kiirtani szinte lehetetlen, a szakértő szerint a legbiztosabban a csukott ablakkal lehet védekezni ellenük.

Így védekezz

Az ősz közeledtével fokozottan fel kell készülnünk a harlekinkatica elleni védelemre, mivel a hideget nem bírják, és meleg helyeket keresnek maguknak, ahol átvészelik a telet. Ez például az otthonunk, így az október beköszöntével érdemes szilikonnal tömíteni az ablakokat és az ajtókat, hogy ne tudjanak bejutni. Ha mégis bejutottak, csak egyféle módon távolíthatjuk el őket.

Így távolítsd el

A rovarirtó szereket és vegyszereket továbbra sem javasoljuk, mivel csak akkor hatnak, ha közvetlen közelről fújjúk le vele a katicákat, aminek nagyon kicsi az esélye. A falon sem érdemes összenyomni, mivel sárgás nyomot hagynak rajta. A szakemberek a porszívót javasolják, és miután beporszívóztuk az összeset, távolítsuk el a porzsákot is, hogy véletlenül se szaporodjanak el.