A kolléganőm írta le ezt a mennyei receptet: idén ezt a “bejgli” lesz az ünnepi asztalon! Diós, gesztenyés, mogyorós, mákos, diós-csokoládés-lekváros Bejgli!

Ez igazán mennyei.

Bejgli, ahogy én szoktam. Nálunk a diós és mákos bejgli mellett több ízesítésű készül. A finom töltelékektől lesz annyira csodás ez a sütemény.

Hozzávalók

A tésztához:

50 dkg liszt,20 dkg vaj, vagy margarin,7 dkg porcukor,kevés só,1 ½ dkg élesztő,2 db tojássárgája,1 dl tej.A töltelékhez:

 

50 dkg dió, vagy mák,20 dkg cukor,3 dl tej,5 dkg mazsola,vaníliás cukor,fahéj,1 citrom reszelt héja,1 kanál méz.A diós töltelékbe én reszelt narancshéját adok, és nem teszek fahéjat.

Elkészítés

A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, majd langyos tejben futtatott élesztővel, a tojások sárgájával, porcukorral és a sóval tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát 4 kis cipóra osztjuk, és ½ órát hűtőszekrénybe pihentetjük.

Közben a cukrot a tejjel és a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a mézzel felforraljuk.

Hozzáadjuk a diót vagy a mákot, és hagyjuk kihűlni.

A pihentetett tésztát egész vékonyra kinyújtjuk, és a töltelékkel megtöltjük. A két végét visszahajtjuk, és szorosan feltekerjük.

Tojások sárgájával megkenjük, majd meleg helyen ½ órát pihentetjük. Majd tojás fehérjével kenjük át, és ½ órára hűtőbe tesszük.

Kicsit villával megböködjük, és közepes hőmérsékletű sütőbe 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A teteje szép márványos lesz.

Gesztenyés töltelék: 2 csomag, fél kg gesztenyemasszához adtam két narancs reszelt héját, két vaníliás cukrot, két kanál mézet, kis rumot aki szereti, és kis tejszínt, hogy kenhető masszát kapjunk. Ezt a tölteléket egy bejglibe használom fel.

A diós, lekváros, csokoládéshoz először a kinyújtott tésztát megkenem baracklekvárral, majd ráteszem a 25 dkg dióból készült tölteléket, amit úgy készítek el mint a sima diósba. Ezt megszórom 20 dkg széttördelt csokoládéval, és feltekerem.

Mihályné Dobos receptje!