Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

NAGYON NAGY BAJ VAN! Gyászol a Forma-1-es bajnok és hozzátartozói: Súlyossá vált az állapota, feladta a küzdelmet……

Nagy a baj.

Gyászol az egykori Forma-1-es világbajnok, Jody Scheckter családja. 21 éves lányát veszítette el. Hosszú közleményben mondta el a család, hogy múlt csütörtökön érte őket a tragédia.

” Ila csütörtök éjjel, álmában halt meg, gyaníthatóan véletlen túladagolás miatt, éppen egy nappal azelőtt, hogy bátor döntése első lépéseként megkezdte volna az elvonókúrát. Ila tisztán, egészségesen és boldogan szeretett volna hosszú és eredményes életét élni. -írta meg a https://kiskegyed.blikk.hu

Összeroppant a család-írja a https://kiskegyed.blikk.hu/

Jody Scheckter egykori Formula- 1- es világbajnok teljesen összetört, most jelentette be a szomorú hírt a család: 21 éves lánya, Ila meghalt, feltehetően gyógyszer túladagolás végzett vele, ugyanis 2 éve agyi tumort diagnosztizáltak nála és a félelmeit enyhítette a gyógyszerekkel.-írta a https://www.blikk.hu/

Jody David Scheckter (East London, Dél-afrikai Unió, 1950. január 29. –) dél-afrikai autóversenyző, 1979-ben megnyerte a Formula–1-es világbajnokságot.

A Formula–1 előtt[szerkesztés]Scheckter a dél-afrikai East Londonban született, és a Selborne College-ben tanult. 1970-ben Nagy-Britanniába költözött.

A Formula–1-ben[szerkesztés]1972-ben a McLaren csapattal debütált a Formula–1-ben az amerikai nagydíjon, Watkins Glenben, ahol az időmérő edzésen a nyolcadik rajtkockát szerezte meg, majd a futamon a harmadik helyre hozta fel az autót, de az megpördült, visszaesett a mezőnyben, és végül kilencedikként ért célba. Azonnal magára vonta a figyelmet, és a következő évben tovább folytatta a fejlődést. Megnyerte a Formula–5000-es bajnokságot valamint ötször versenyezhetett a Formula–1-ben, szintén a McLarennél.

Harmadik Formula–1-es nagydíján, Franciaországban majdnem megnyerte a futamot, csakhogy ütközött Emerson Fittipaldival. Következő versenyén, a brit nagydíjon, Scheckter nagy balesetet okozott, aminek következtében tizenegy autó volt kénytelen feladni a futamot, az eset pedig sokféleképpen összegezte korai pályafutását. McLaren M23-asa az Amerikai és a kanadai nagydíjon a nullás rajtszámot viselte, így Scheckter egyike a két Formula–1-es pilótának, aki e szám alatt versenyzett. A másik Damon Hill volt 1994-ben.

Jody Scheckter 1976-ban a hatkerekű Tyrrellel

A Tyrrell az 1974-es szezonra leszerződtette első számú versenyzőjévé. Két nagydíjat nyert, kétszer lett második illetve harmadik. Az egyéni bajnokságban a harmadik helyen végzett. Nyolc egymást követő futamon pontot szerzett. Az 1975-ös évad nem úgy sikerült, mint ahogy kellett volna, de ő lett az egyetlen dél-afrikai, aki megnyerte a dél-afrikai nagydíjat. 1976-ban szintén harmadikként végzett a pontversenyben. Egyetlen futamgyőzelmét Svédországban szerezte, melyet már másodszorra nyert meg. A szezon során a Tyrrel bevezette a legradikálisabb autót a Formula–1 történetében, a hatkerekű Tyrrell P34-est. Scheckter ezzel szerezte egyetlen futamgyőzelmét az évadban, az anderstorpi pályán, Svédországban. Az autóval tizenkét alkalommal állt rajthoz, és tízszer pontot is szerzett vele. Az kelet-amerikai nagydíjon hosszú csatát vívott az első helyért barátjával, James Hunttal.

1977-ben Scheckter elhagyta a Tyrrelt, és Walter Wolf új csapatához igazolt, melyet első versenyükön győzelemhez vezetett. Ezen kívül még kétszer nyert az évben a csapatnak. Általában vagy dobogón végzett, vagy kiesett, de másodikként végzett a domináns Niki Lauda mögött. 1978-ban csak a hetedik helyet tudta megszerezni, az év végén pedig a Ferrarihoz szerződött, Gilles Villeneuve csapattársaként. Az 1979-es évadban három futamgyőzelmet aratott, három alkalommal lett második illetve további hat pontszerző helyet ért el, mellyel megnyerte a versenyzői bajnokságot. Következő évi címvédése nem sikerült, ugyanis rosszul teljesítette a futamokat, egy alkalommal nem is tudta kvalifikálni magát, és mindössze egyszer kapott pontot egy ötödik helyezésre.

A Formula–1 után[szerkesztés]Scheckter 1981-től visszavonult a sportágtól. Visszavonulása után saját vállalkozást alapított FATS Inc néven, mely katonai lőfegyver-szimulátorok építésével foglalkozott. Eladása után két fia, Tomas és Toby autóversenyzői pályafutását segítette. Tomas az Indy Racing League-ban autózott, és a 2003-as indianapolisi 500-on pole-pozícióból indulhatott. Jody Scheckter testvére, Ian néhány évig szintén szerepelt a Formula–1-ben.

2004-ben újraegyesült a világbajnok Ferrarival a dél-afrikai kétüléses F1x2 Charity Nagydíjon, Kyalamiban. Scheckter az 1999-es San Marinó-i nagydíj alatt a brit ITV vendégkommentátora volt Martin Brundle helyett. Scheckter nemrég megvett egy hampshire-i farmot, ahol biogazdálkodással foglalkozik, és ebben a témában szerepelt 2005-ben egy dokumentumfilm-sorozatban.-írja a wikipedia.org