Így készül a székelyek a legfinomabb hordós savanyú káposztája
Elmondhatatlanul finom.
Ha valami nagyon finom, több étek elkészítésére is használható, C-vitaminban gazdag savanyúságra fáj a fogad, akkor következzen egy székely-erdélyi recept, amelyben biztosan nem fogsz csalódni.
A műanyaghordót használat előtt alaposan mosd ki, mindentől tisztítsd, meg. Ezt követően szerezd be a káposztákat, amelyek alaposan meg kell legyenek érve, a színük fehér, a leveleik pedig nagyon vékonyak kell legyenek.
Következzenek a hozzávalók:
- annyi fej káposzta, amely belefér a hordóba
- kukorica szemek (opcionális)
- 1-2 darab birsalma
- babérlevél
- egy marék szárított kapor
- pár darab megtisztított, darabokra felvágott torma
- szemes, fekete bors
- só, 1 liter víz után 50 gramm
- víz
Elkészítés:
A hordó aljára tedd be a szárított kaprot, a felvágott tormát, pár babérlevelet és némi fekete borsot. Ha szereted, tehetsz bele borsikafüvet, azaz csombortot. A káposzták torzsa részét távolítsd el, majd a kapott mélyedésbe sót kell rakni, majd mehet bele a hordóba.
Ha már megtelt káposztával egy színt, tegyél rá ismét kaprot, borsot, tormát, és sózd meg alaposan, majd következhet egy újabb káposzta réteg, amit ismét fűszerezés követ, míg meg nem telik a hordó káposztával. A végén mehet rá két tiszta fahasáb is, amire két méretes, folyóból, patakból származó gránitkő is kerül, nyomtatásra.
Teríts a hordó szájára egy tiszta törölközőt, még ne zárd le, két napra tedd az egészet egy meleg sarokba. Két nap múlva készítsd el a sós vizet, a fent leírt recept alapján. majd öntsd bele a hordóba, rá a káposztára, majd csavard rá a tetőt. A hordót két héten keresztül továbbra is tárold szobahőmérsékleten, mert hidegben a káposzta nem kezd savanyodni. Két nap múlva ellenőrizd a finomságot, és távolítsd el a hordó tetejére feljövő habot, ami az erjedés egyik előjele.
Ezután még 2-3 hét, és kész is legfinomabb savanyú káposzta.