Tragikus hír érkezett: elhunyt a Kossuth-díjas magyar rendező

Szomorú hír érkezett.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és ennek elődje, a Hököm Színpad, alapító igazgatója, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája – olvasható a Karinthy Színház közleményében.

Karinthy Márton a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén Fotó: MTVA Fotó: Zih Zsolt

A közleményből az is kiderül, hogy Karinthy úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a Karinthy Színházat, mely ezután is a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári, szórakoztató színházat kívánja folytatni a jövőben.

Karinthy Márton a mai és a 20. századi magyar színházi élet kiemelkedő alakja volt. 1949-ben született Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát 1973-ban végezte el. 1973-1975 között a Békéscsabai Jókai Színház, 1975-1977 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1977-1980 között a Thália Színház, 1980-1982 között a Népszínház rendezője. Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában. 1982-ben megalapította a Hököm Színpadot – amely 1988-tól a Karinthy Színház nevet viseli -, a háború utáni első magánszínházat, amelynek rendezője és igazgatója volt.

 2013-ban munkája elismeréseként Kossuth-díjat kapott sajátos szellemiségű, nagy közönségsikernek örvendő színházi műhely létrehozásáért, három évtizedes vezetői és rendezői tevékenységéért, írói munkásságáért, a Karinthy-hagyomány és -szellemiség ápolásáért, továbbviteléért.

70.születésnapján kollégái, barátai és családja lepték meg a Karinthy Színházban:

Hirdetés