Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Rendkívüli hír: Pokolgépet robbantottak merénylők a fővárosban, nagyon sokan életüket vesztették

Nagyon sokan elhunytak a merényletben.

Pokolgépes merényletben legkevesebb 90-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek szombaton a szomáliai főváros egyik forgalmas ellenőrző pontjánál – közölte egy Szomáliában jelen lévő nemzetközi szervezet, amely kérte neve elhallgatását.

A helyi rendőrség közlése szerint egy autóba rejtett pokolgép robbant föl. A legfrissebb jelentés szerint

legalább 90-en meghaltak, és 50-nél többen sebesültek meg a detonációban.

A biztonsági alakulatok tagjai egy megsemmisült jármű mellett a szomáliai főváros egyik forgalmas ellenőrző pontjánál, ahol pokolgépes merényletben legkevesebb 90-en meghaltak, és több mint 50-en megsebesültek 2019. december 28-án. A rendőrség közlése szerint teherautóba rejtett pokolgépet robbantottak fel a merénylők.FORRÁS: MTI/EPA/SZAID JUSZUF VARSZAME

A szomáliai külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok többsége a Benadir Egyetem  diákjai voltak, és két török állampolgár is meghalt a pokolgépes merényletben. Az egyetemisták egy autóbuszon utaztak, amely mellett robbant fel az a bizonyos autó.Egy helyi parlamenti képviselő úgy tudja, hogy a halottak között 17 rendőr  is van.

Három szemtanú is arról számolt be  Reuters hírügynökségnek, hogy a török áldozatok egy török mérnökcsoport tagjai voltak, amely egy útépítő terven dolgozott az országban.A helyi török nagykövetség  is megerősítette két török állampolgár halálát. 

Fel nem robbant bombát semmisítettek meg a biztonsági szolgálat tagjai a mogadishui SYL Hotel udvarán 2019. december 11-én. A mogadishui elnöki rezidencia közelében levő szállodát előző nap ért terrortámadásban legkevesebb tíz ember életét vesztette, tizenegy megsebesült. A népszerű SYL Hotelt a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet iszlamistái rohamozták meg, a biztonsági erők hétórás tűzpárbaj során végeztek az öt támadóval. A lövöldözésben két katona és három civil halt még meg.FORRÁS: MTI/EPA/SZAID JUSZUF VARSZAME

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de a Szomália jó részét az ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab iszlamista milícia rendszeresen követ el hasonló támadásokat. Ilyen sok halálos áldozatot követelő merénylet azonban ritkán fordult elő Szomáliában, noha a háborús konfliktus 1991 óta tart az “Afrika szarván” elterülő országban.