Aggasztó hír: Kiderült mely európai országra sújthat le elsőként Irán bosszúja

Ez ország lehet bajban.

Ezúttal kifejtjük, hogy Európában miért pont Albánia kerül folyamatosan iráni-amerikai kereszttűzbe. Az amerikai neokonzervatívok számára az iráni MEK fegyveres- és kiberharcosai kitűnő bázist szolgáltatnak az iráni rezsim destabilizációjához. Káncz Csaba jegyzete.

A handout photo made available by Iran's Supreme Leader Office shows Iranian Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei waving to the crowd as he leads a Friday prayer ceremony in Tehran, Iran, 17 January 2020. The supreme leader commented on the nuclear deal and the ongoing tensions with the United States, media reported. EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Ali Hamenei ajatollah a pénteki imán Teheránban 2020. január 17-én. EPA/IRAN’S SUPREME LEADER OFFICE

A Washington és Irán között eszkalálódó geopolitikai feszültség közepette a NATO-tag és EU-tagjelölt Albánia az iszlám köztársaság célkeresztjébe került a napokban. Történt ugyanis, hogy Tirana hivatalosan is üdvözölte a Szulejmáni tábornok elleni merényletet és egyben ugyanazzal a lendülettel ki is utasított két iráni diplomatát – miután finom nyelvezettel kémkedéssel vádolta őket.

Az iráni diplomaták egyébként is gyorsan cserélődnek az albán fővárosban, legutóbb 2018 decemberében utasították ki a nagykövetet és egy másik diplomatát – amely lépést Washington nyíltan dicsérettel illette.

Régen parázsló feszültség

De Európában miért pont Albánia kerül folyamatosan iráni-amerikai kereszttűzbe? Nos, 2013 és 2016 között Washington 2900 iráni mudzsahedin (Mojehedin-e Khalq / MEK) szélsőségest küldött az országba Irakból, akiket Bagdad már 2003 óta ki akart utasítani. A MEK a legnagyobb és legmilitánsabb emigráns baloldali csoport, amely küzd a jelenlegi iszlamista iráni rezsim ellen.

Az albán kormány eredetileg csak azzal az amerikai ígérettel fogadta be a MEK szélsőségeseit, hogy Washington létrehoz egy deradikalizációs központot az országban, amely segíteni fogja a radikálisok reintegrációját a társadalomba. Ez az intézet nem jött létre, sőt az iráni rezsim megdöntésére törekvő Trump-tanácsadók (John Bolton, Rudy Giuliani) 2017-es bejövetelével a MEK megerősítette kiképzőbázisát Albániában. Teherán sem tétlenkedik, és tavaly októberben az albán rendőrség letartóztatott egy iráni sejtet, amely a feltételezeések szerint Szulejmáni al-Kudsz különleges egységéhez tartozott.

A MEK bázisa Durres városa mellett található, 30 kilométerre Tiranától.  A MEK úgynevezett ’troll-farmot’ is üzemeltet Albániában, amelynek tagjai több ezer hamis identitást hoznak létre a közösségi médiában és keményen támadják azokat, akik diplomáciai megoldásra törekednek Iránnal.

Trump ügyvédje a rezsimváltó lobbista

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az amerikai neokonzervatívok számára a MEK fegyveres- és kiberharcosai kitűnő bázist szolgáltatnak az iráni rezsim destabilizációjához.  Ne felejtsük, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó 2018 végére már rezsimváltást ígért Iránban.

Trump személyes ügyvédje, Giuliani 2017 nyarán felszólalt a MEK rendezvényén Párizsban, ahol az elnök támogatásával az „iráni elnyomó rezsim” megdöntésére szólított fel. Tavaly nyáron pedig Albániában is felszólalt egy iráni rezsimváltást szorgalmazó konferencián.  Mivel Giuliani nincsen bejelentve Washingtonban, mint a MEK lobbistája, ez ügyben kongresszusi vizsgálat is indult.

Giuliani regionális bizalmi kapcsolati hálójába tartozik az USA budapesti nagykövete, David Cornstein is.  Nem tekinthető véletlennek, hogy Giuliani tavaly decemberi, ukrajnai útjának előestéjén megállt Budapesten, hogy a nagykövettel egy négyszemközti vacsora keretében találkozzon.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)