Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyha

Turbózd fel a hagyományos ételeket ezekkel a fenséges mártásokkal!

Ezek a mártások neked is jól jönnek.

Könnyű és fenséges mártásokkal minden étel finomabb! Próbáld ki mindet és tedd csodássá a hétköznapi étkezéseket!

Almás tormamártás

Hozzávalók: 2 savanyú alma, cukor, kevés ecet, 2 evőkanál reszelt torma. Az almákat hámozzuk és reszeljük meg, keverjük el egy kis ecettel, nehogy megbarnuljon, azután cukrozzuk meg és keverjünk hozzá 2 evőkanál reszelt tormát.

Almamártás

Hozzávalók: 2 nagy, savanyú alma, 1 kanál liszt, kevés vaj, 2 kanál húslé, citromhéj, citromlé, cukor, 2 kanál tejföl. Hámozzuk s vagdaljuk szét az almákat s kevés vajban pároljuk puhára, szórjuk be egy kanál liszttel, adjunk hozzá húslevet, a citrom héját, és levét s annyi cukrot, hogy kellő édes legyen, egyszer forraljuk fel és adjuk hozzá a tejfölt.

Barnamártás hidegen

Hozzávalók: áttört bab, ecet olaj, áttört szardella, torma. Keverjük el finomra az áttört babot ecettel, olajjal azután habarjunk belé kevés áttört szardellát s hintsük be tormával.

Metélőhagyma mártás

Hozzávalók: 4 tojás, 4 szardella, 2 nagy kanál metélőhagyma, ecet egy kevés cukor. A szardellát vágjuk össze, épp úgy a keményre főtt tojásfehérjét is. Azután habarjuk el a tojássárgáját az olajjal, hintsük bele az apróra vagdalt metélőhagymát, utána a szardellát és a tojásfehérjét, kevés ecettel feleresztjük, és édesítsük egy kis cukorral.

Parmezánmártás

Hozzávalók: 15 dkg reszelt parmezánsajtot, fél liter tejet, fél citrom levét, egy kanál lisztet, kevés sót, 4 tojássárgáját jól összekeverünk és tűzön eddig keverjük, míg jó sűrű lesz

Mustármártás:

Két kockacukrot megpirítunk, teszünk bele apróra vágott hagymát és megpároljuk. Vékony rántással berántjuk, sót, ecetet teszünk bele és ha kész, egy kanál mustárt keverünk el benne.

Citrommártás

Hozzávalók: világosbarna rántás, leves, citromlé és héj, vagy olvasztott vaj kevés cukorral felforralva. Lisztet és zsemlemorzsát habarunk bele, föleresztjük borral meg citromlével, s kevés citromhéjat szórunk bele.

Tojásos tormamártás hidegen

Hozzávalók: 3 keményre főtt tojássárgája, kevés ecet, só, olaj, és torma. Habarjuk el finomra a tojássárgáját az olajjal, ecettel, adjuk hozzá a finomra reszelt tormát és sózzuk meg.

Uborkamártás

Hozzávalók: ecetes vagy kovászos uborka, hagyma, tejföl, és leves. Az uborkát vágjuk kockára vagy csíkra, világos hagymás rántáson pároljuk meg, eresszük föl levessel, az egészet jól forraljuk fel, sózzuk meg, és végül habarjuk hozzá a tejfölt.

Aranymártás:

Vagdaljunk össze mindenféle zöldséget: sárgarépát, zöldbabot, zellert, petrezselymet és egy kevés sonkát. Mindezt gyenge tűzön, vajon pároljuk, de meg ne piruljon. Egy késhegynyi lisztet, sót, borsot keverünk el vele, eresszük fel két csésze húslével vagy jó, erős csontlével. Törjük át szitán, tegyük a tűzre s keverjük el annak a pecsenyének a levével, amelyhez tálaljuk. Tálaláskor keverjünk bele egy tojássárgáját s cseppentsünk bele egy kevés citromlevet. Szép sárga legyen. Jó mindenféle húshoz.