Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Havazás!A hétvégi 30 fok meleg után nemsokára jön a brutális északi hidegfront, még hó is lehet néhány helyen

Ekkor még havazás is várható.

A hétvégén és hétfőn akár 30 fokos csúcshőmérsékletet is lehet majd mérni egyes helyeken, tehát nem lenne túlzás azt mondani, hogy beköszönt a nyár, csakhogy ez ideiglenes lesz. Hétfőn késő este északnyugat felől egy sarkvidéki eredetű hidegfront ront az országra, és az idokep.hu előrejelzése szerint másnapra 10-15 fokos lehűlést hoz, sőt, a Kőszegi-hegységben akár havas eső, vagy hó is hullhat. Mondjuk nem sok, mint ahogy a hidegen és a szélen kívül komoly esőt sem nagyon hoz majd jelen állás szerint.

Az idokep.hu előrejelzése szerint tél és nyár találkozik egymással hétfőn Európa közepén: idehaza 30 fok körüli csúcshőmérsékletek, tőlünk kicsivel nyugatabbra havazás lehet.

Amikor nálunk a hétvégén elkezdődik az erős felmelegedés, Európa északi, északnyugati részén egy anticiklon és egy ciklon együttese utat nyit a sarkvidéki levegőnek dél felé. A hideg levegő előtt hidegfront halad, vasárnapra ez Németország felett lesz, hétfő estére Csehországot, Ausztriát is eléri majd. Ott havazás is lehet, akár síkvidékeken is, nemcsak a hegyekben.

A front előtt nálunk, Magyarországon ekkor még egy szokatlanul meleg, délnyugati áramlás határozza majd meg az időjárást, akár 30 fok is lehet. A mostani előrejelzések szerint hétfőn késő este érkezhet meg a hidegfront az ország északnyugati területeire lehűléssel és erős széllel, ám kedd reggelre átvonul felettünk.

Arra a mostani helyzet szerint kevés az esély – írja az időkép –, hogy komoly csapadék érkezzen a fronttal. Lehetnek ugyan elszórtan záporok, zivatarok, a hétfőről keddre virradó éjjel pedig a Kőszegi-hegységben lehet némi havas eső, vagy akár hó is.

Szóval komoly esőre jelen állás szerint nem, de a hétfői meleghez képest 10-15 fokos lehűlésre lehet majd számítani, hogy a jövő hét végére aztán újra visszatérjen a meleg.