A világ legegyszerűbb vegyes savanyúsága! Egész télen fogyaszthatod!
Nézd csak milyen alapanyagokból készül.
Még mindig nem késő savanyúságot eltenni télire. Minél több ízt keverünk össze, annál finomabb lesz. Ne sajnáljuk rá az időt, hiszen télen hálával fogunk gondolni a finom, és tápanyagdús savanyúságokra.
Ez a vegyes savanyúság nagyon egyszerűen elkészíthető, még ma fogjunk is neki!
Hozzávalók 10 kg savanyúsághoz:
- 10 kg vegyes zöldség
- 500-600 gramm só
- 60-100 gramm fokhagyma
- 100 gramm zeller vagy torma
- 60 gramm szárított kapor
- babérlevél
- meggyfa levél
- borsikafű
- bors
- szegfűbors
- csípőspaprika
Ezeket az összetevőket ízlés szerint variálhatjuk.
Elkészítés:
A sóoldathoz elkészítéséhez 10 liter vízhez adjunk 500 gramm durva sót, oldjuk jól fel, forraljuk néhány percig, majd hagyjuk, míg kb 30-40 fokosra hűl.
Tegyük a zöldségeket egy nagy hordóba, vagy üvegbe, és öntsük fel annyi sós vízzel, hogy ellepje. Tegyük rá, vagy keverjük bele a fűszernövényeket is.
Nem kell lefedni, hagyjuk állni 2-3 napig. Utána kevergessük meg, majd adjuk hozzá a többi sós vize is. 25 fokon kb, a konyhában félretéve hagyjuk 4-8 hétig érni.
Amikor látjuk, hogy a zöldségek kezdenek színt váltani, vagyis beérni, helyezzünk keresztbe rajtuk két tiszta fa lécet, hogy ne tudjanak felemelkedni, és rakjunk rá egy jól megmosott követ.
Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és vigyük le a pincébe. Ha lepedék keletkezik a lé tetején, egy kanállal távolítsuk el mindig.