Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Itt a szörnyű valóság: Ennyire káros a rivotril, frontin és a xanax is

Mégis rengetegen szedik ezeket.

Ha ilyen gyógyszereket szedsz, ezt mindenképp tudnod kell róla!

Az elmúlt hetekben felfigyeltem egy interneten keringő cikkre, amely majdnem horror stílusban rémisztgette az olvasókat azokról a bizonyos „benzodiazepinekről”. Ezért fontosnak tartottam egy pár említést tenni ez ügyben.
A benzodiazepinek pszichoaktív vegyületek, nyugtató, altató, izomlazító, szorongásoldó és epilepsziás görcs elleni hatásaik miatt használják szorongás, álmatlanság, nyugtalanság, rángógörcsök, alkoholmegvonásos tünetek esetében, műtéti vagy fogászati beavatkozások előtt is.Hazánkban a legismertebb és leginkább használt benzodiazepinek az alprazolám (Xanax), diazepám, nitrazepám, klonazepám (Rivotril).

Egy tanulmány kimutatta, hogy a benzodiazepinek használata a kor előrehaladtával egyre gyakoribb.
A benzodiazepinek általában biztonságos és hatékony gyógyszerek rövid távú alkalmazás során, bár kognitív károsodások vagy paradox hatások, mint például a fokozott agresszió vagy gátlástalan viselkedés időnként előfordulnak.

Használatuk hosszabb távon nem javasolt, mivel kiválthatnak toleranciát, függőséget, a szerek elhagyásakor pedig súlyos megvonási tünetek jelentkeznek, ilyen jellegű addikció esetén szükséges a korházi beutalás. A benzodiazepinekkel kapcsolatban, sajnos, egyre gyakrabban előfordul súlyos gyógyszer-visszaélés.

A 65-80 évesek 9%-a használ ilyen jellegű gyógyszert, míg a 18-35 évesek csupán 3%-a. A 65 év fölöttieknél gyakori az a tény, hogy ezeket a szereket hosszú távra írja fel nekik az orvos, a legtöbb esetben viszont ez az orvos nem pszichiáter (hanem leggyakrabban a családorvos). Ennek az oka nem más, mint a szakemberek közti kommunikációhiány.
Az idős emberek leginkább veszélyeztetettek a benzodiazepinek káros hatásai iránt, és mégis, ennek a rizikócsoportnak írják fel a leggyakrabban őket.

A benzodiazepineket súlyos függőséget okozó szereknek kell tekinteni, és ennek fényében szigorítani felírásuknak körülményeit.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy veszélyesek-e a benzodiazepinek, azt kell mondjam, hogy hosszútávon rendszeresen használva őket: igen, veszélyesek. Kellő körültekintéssel, szigorú javallatokat figyelembe véve és csak szakorvos előírása szerint szabad őket használni!

dr. Birtalan Katalin
Elmegyógyász szakorvos
Szupervízió alatti pszichoterapeuta
Elérhetőség: birtalankatalin@yahoo.com