Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Nagyon jó hír jött: Ekkor érkezik a felmelegedés a télben, 10-12 fok is lehet

Jön egy kis felmelegedés.

November hátralevő részében borongós, ködös idő lesz, de az utolsó hétvégén akár havazásra is számíthatunk. Ezzel szemben a december őszies időjárással indít.

Az előrejelzéseknek megfelelően érkezett a lehűlés a Kárpát-medencébe, majd a hidegfront hétfő éjjel át is robogott hazánkon. A nyomában kitisztult az ég, ám utána mégis sűrű ködre ébredtünk.

„Gyors légtömegcsere zajlott a fejünk felett, reggelre már egy jókora anticiklon terpeszkedett el térségünkbe, újra kialakult a hidegpárna: péntekig felhős, ködös, szürke lesz az idő”

– mondta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Az elkövetkezendő napokban a hőmérséklet napközben 0 és plusz 6-8 fok között alakul majd, éjjel pedig fagypont közelébe, vagy néhány fokkal az alá süllyed. A tartósan ködös tájakon lesz hidegebb. A köd miatt szerdára az egész ország területén elsőfokú, sárga figyelmeztetés van érvényben, a látástávolság pár száz méterre csökken.

Hétvégén érkezik egy mediterrán ciklon, amely bár csak „súrolja” hazánkat dél felől, jelentős hatással bír majd.

Hoz egy kevés csapadékot, délen inkább esőt, míg észak felé haladva sok helyen havas esőre, hóra számíthatunk. Erős lesz a hőmérsékleti kontraszt is, északkeleten 1-2, míg délen 7-10 fok körül alakulnak majd a maximumok.

A meteorológus szavaival élve, borongós, „iszonyat” idő lesz a hétvégén, hol ez, hol az esik majd az égből, hó jellemzően az északi országrészben várható: néhány centi, csak mutatóba.

A ciklonnak azonban csak epizódszerep jut a hónap utolsó napjaira, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis

a december már úgy indul, mintha átcsúszott volna a télbe az ősz.

Nagyjából december 3. környékén alakul ki Északnyugat-Európa felett egy markáns ciklon, ami tartósan kiszámíthatatlan időjárást okoz majd attól függően, mennyire közelíti meg hazánkat. Ez jelenthet akár 7-10, vagy 10-12 fokos csúcshőmérsékletet is, de ugyanúgy hozhat sűrű ködöt vagy csapadékos, szeles, változékony időt.

Molnár László szerint annyi bizonyosnak tűnik, hogy december elején a mostaninál jóval enyhébbre fordul időjárásunk, és ez így is marad várhatóan december 8-9. magasságáig.