Mély gyászban a sportvilág: Elhunyt a világklasszis focista, nagy embert vesztett el a sport

Megdöbbentő hír érkezett.

Elhunyt az argentin labdarúgás legendája, Diego Maradona. Az El Pais jelentése szerint az egykori klasszis játékos két héttel azután halt meg, hogy agyvérzése után kiengedték a kórházból.

A világbajnok futballistát mentővel szállították el a Buneos Aires-i Olivos klinikáról.

A Clarín című újság szerint szerdán 60 éves korában meghalt Diego Armando Maradona. Halálát légzésleállás okozta. Egy héttel 60. születésnapja után az argentin ikont sikeresen megoperálták agyi ödéma miatt, majd hazatért otthonába. Legutolsó képein Maradona 80 évesnek tűnt, olyan embernek, akinek testét rettenetes szenvedés gyötri.

A lap szerint Diego Maradona csak két asszisztens segítségével tudott járni, régi kokainfüggősége miatt szíve 30 százalékban működött. Maradona több mint 120 kiló volt, gyomorbypassműtéten esett át és súlyos alkoholproblémákkal küzdött. Térde játékos-pályafutása után már sosem gyógyult meg teljesen, bokája többször is eltört – írja a Clarín.

Maradona 1976-ban, alig több mint 15 éves korában, tíz nappal a tizenhatodik születésnapja előtt mutatkozott be az Argentinos Juniors felnőttcsapatában, és ezzel páratlan karrier vette kezdetét. Hamarosan megszerezte első élvonalbeli gólját is, a San Lorenzo de Mar del Plata nevű csapat ellen. Öt szezonon keresztül szolgálta a piros-fehéreket, 167 mérkőzésen 115 gólt szerezve. Utolsó két évében gólkirály lett, így nem okozott meglepetést, hogy a kontinens egyik legnagyobb csapata, a Boca Juniors leigazolta. A sárga-kékek színeiben már rögtön az első mérkőzésén duplázni tudott, majd az 1981-es argentin bajnoki címet is elnyerte új klubjával, és sorozatban harmadszor is gólkirály lett.

Maradonára ekkor már Európában is felfigyeltek, világrekordot jelentő ötmillió fontos összegért igazolt a Barcelona együtteséhez, amelyet két szezonon át erősített, begyűjtve egy Spanyol-kupát, a Ligakupát és a Spanyol szuperkupát is. Mindezek ellenére nem sikerült igazán beilleszkednie a katalán csapatba, az Athletic Bilbao egyik játékosa, Andoni Goikoetxea súlyos sérülést okozott neki, néhány hónappal később a baszk csapat ellen a pályán kitört tömegverekedés aktív résztvevője volt.

A korábbi rekordját megdöntve 1984 nyarán 6,9 millió fontért vásárolta meg az olasz Napoli, ahol már megtalálta a helyét. A csapat története eddigi két Serie A-elsőségét is nagyrészt Maradonának köszönheti, de egy kupa- és egy szuperkupa-győzelem mellett nagy szenzációt keltett, amikor az UEFA-kupa serlegét is sikerült elnyernie az itáliai csapattal. Hét olaszországi szezonja alatt 258 mérkőzésen 115 gólt szerzett, egyszer pedig a gólkirályi címet is elnyerte.

Maradona doppingvétség miatti eltiltása után egy évig a Sevillát erősítette, majd 1993-ban visszatért Argentínába, hét meccs erejéig a Newell’s Old Boys csapatához. Egy év kihagyás után 1995-ben még visszatért a Boca Juniorshoz, az utolsó három szezonja alatt csak harminc mérkőzésen lépett pályára, és mindössze hét gólt szerzett. Utolsó mérkőzését 1997. október 25-én játszotta, a Boca az ősi rivális River Plate ellen győzött idegenben 2:1-re, Maradona öt nappal később bejelentette visszavonulását.