Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Szomorú hír jött: Elhunyt a világbajnok focista

Szomorú hír jött.

Az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokság gólkirálya, az olasz Paolo Rossi csütörtök éjszaka 64 éves korában halt meg – jelentette a La Gazetta Dello Sport.

Paolo Rossi az 1982-es labdarúgó-világbajnokságon nyújtott egészen elképesztő teljesítményt, ő volt az, aki a csoportküzdelmekből három döntetlennel és két rúgott góllal (azt Conti és Graziani szerezte) éppen csak továbbvergődő olasz válogatottal a középdöntőben, majd a legjobb négy között parádés dolgokat produkált.

Paolo Rossi ünnepli a gólját az 1982-es labdarúgó vb NSZK ellen 3-2-re megnyert döntőjébenFORRÁS: LEEMAGE VIA AFP/©FARABOLA/LEEMAGE/©FARABOLA/LEEMAGE

A Rossi-varázslat a középdöntő második meccsén, az olasz-brazil mérkőzésen kezdődött, amelyet az olaszok 3-2-re nyertek meg. Ezen a barcelonai találkozón Rossi három gólt szerzett. Az elődöntőben a lengyelek ellen 2-0-ra megnyert meccsen további kettőt, a döntőben a nyugatnémetek ellen egyet, a finálét 3-1-re nyerte meg Olaszország az NSZK-val szemben. Ahogy Rossi halála kapcsán most az olaszok fogalmaznak: ő volt az, aki elintézte Zico Braziliáját, Boniek Lengyelországát, Maradona Argentínáját (habár ezen a meccsen nem lőtt gólt) és Rummenigge Németországát.

Paolo Rossi az 1982-es világbajnokságon (kék mezben) a brazilok elleni mérkőzésenFORRÁS: DPA/AFP/USAGE WORLDWIDE, VERWENDUNG WELTWEIT/MELCHERT

Paolo Rossi 48 alkalommal szerepelt az olasz válogatottban, és ezeken a meccseken összesen 20 gólt szerzett. A 82-es vb előtt belekeveredett az Olaszországban kirobbant totóbotrányba, ezért eltiltották.

Névjegy

Paolo Rossi 1956. szeptember 23-án született Pratóban. Tinédzserként igazolta le a Juventus, majd kölcsönadta a Vicenzának, amellyel feljutott a Serie A-ba, és előbb a másod-, majd a következő szezonban az első osztályban lett gólkirály – ez egyedülálló az olasz foci történetében. A Juventusszal kétszeres bajnok (1982, 1984), Olasz Kupa-győztes (1983), KEK- és Európai Szuperkupa-győztes (1984), valamint BEK-győztes (1985) lett. Az olasz válogatottban 48 mérkőzésen 20-szor volt eredményes, 1978-ban vb-negyedik, 1982-ben világbajnok, vb-gólkirály és a torna legjobb játékosa lett – hasonló mesterhármasra csak Garrincha (1962-ben) és Mario Kempes (1978-ban) volt képes. Kilenc góljával Roberto Baggióval és Christian Vierivel együtt a legeredményesebb olasz a vb-k történetében. A Juventus után játszott még egy-egy szezont az AC Milanban és a Hellas Veronában, majd 1987-ben, 31 évesen visszavonult.

Pont a világbajnokságra tért vissza a válogatottba. Számára az 1982-es év varázslatos volt, hiszen ekkor ő nyerte meg a legjobb európai labdarúgónak járó Aranylabdát. Klubcsapatával 1985-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját: a Heysel-tragédiaként ismert mérkőzésen a Juventus 1-0-ra verte Brüsszelben a Liverpoolt. Rossi a Juventus csapatának volt a tagja.

Paolo Rossi 2017-ben Budapesten jártFOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

Rossi a magyar labdarúgó-válogatott ellen egyszer játszott: az 1978-as Argentínában rendezett vb-n a Magyarország-Olaszország csoportmérkőzésen lépett ellenünk pályára, amelyet az olaszok 3-1-re nyertek meg. Ezen az összecsapáson az itáliai csapat első gólját ő szerezte.

A németek világbajnok játékosa, Jürgen Klinsmann Twitter-üzenetben búcsúzott Rossitól. “Kedves Pablito, mindig emlékezni fogunk rád.”

Két héten belül tehát két legendás világbajnok labdarúgó halt meg: előbb Diego Maradona, most pedig Paolo Rossi távozott az élők sorából.

Paolo Rossi felesége az Instagramon búcsúzott el a világbajnok labdarúgótól.

Az Origo 2017-ben készített vele interjút. Ezt itt olvashatja el.

Forrás:

https://www.origo.hu/sport/futball/20201210-meghalt-paolo-rossi.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator