Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyhaÖt perc pihi

Bea asszony elárulta nekünk, hogyan kell készíteni az igazi Cigánykenyeret (bodagot)! Gáspár Bea konyhájából!

Ti, hogy készítitek?

Talán ezek a legközismertebb nevei annak a tradicionális cigány ételnek, ami a legfinomabb, legegyszerűbb kenyérpótló! A kevés hozzávalóból finomat készíteni na ez erre egy nagyon jó példa! Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Pillanatok alatt kész, sokszor meg se hagyom kelni, hanem azonnal formázom és sütöm!

Nulladik lépésként bemelegítem a sütőt max fokozatra. Nekem ez 240 fok.

Hozzávalók

  • 2-2,5 dl langyos víz,
  • 1 élesztő,
  • 1 kg liszt,
  • 1 teáskanál só.

Elkészítés

A langyos vízben lemorzsoljuk az élesztőt. Beletesszük a sót és a lisztet. Bedagasztjuk. Ezt lehet kézzel is, de én mindig géppel dagasztok, sokkal könnyebb és gyorsabb! 🙂 meleg helyen kelesztjük. 30-40 perc után lisztezett deszkán kis cipókat formazunk belőle.

1 kg lisztből én kb 6-8 db kis cipót szoktam csinálni. Sütőpapírral bélelt tepsiben a kis cipókat lelapítjuk lisztezett kézzel és berakjuk sütni. Kb 10 perc múlva meg fordítjuk őket. Addig sütjük, még szép arany barna színe nem lesz.

Ha kiszedjük, melegen a legfinomabb. Mindenféle étel, pörkölt, töltött káposzta, gulyás stb kísérője. Nálunk ünnep nincs bodak nélkül. Ez olyan elengedhetetlen dolog, hogy ha netalán valamit ünneplünk, és nincs bodak, akkor mindenki hiányolja! Éppen ezért, hogy ne legyen senkinek hiányérzete, mindig kell bodakot dagasztanom!

Így lesz ez karácsonykor is, a halászlé és a töltött káposzta mellé a legfinomabb dolgok egyike az ünnepi asztalon! A bodak, mert mi így mondjuk a borvacsorámon is nagy sikert aratott, ahol legutóbb 20 kg lisztből dagasztottam be!

Gáspár Bea receptje!

Ha elnyerte tetszéseteket a recept, látogassatok el a Youtube csatornámra (Bea konyhája), vagy lájkoljátok a Facebook oldalam.

És persze nézzétek meg az új honlapomat is: beakonyhaja.hu