Lepényke joghurttal és sajttal, mindössze 30 perc alatt
Villámgyorsan kész és mennyeien finom valóban.
A joghurtos-sajtos töltött lepényke 30 perc alatt egy olyan gyors fogás, amit a család minden tagja megszeret. Joghurtos mártogatóssal, de akár sima vajjal is megkenhető és fogyasztható. Az elkészítése nem vesz sok időt igénybe, és kisütés után szinte azonnal tálalható. Nagymamám ezeket a lepénykéket aludttejből készítette, és mint a lángost, sós-fokhagymás-olajos kencével kente meg. Én az eredeti receptet sajttal és zöldfűszerrel dobtam fel. Használtam már Cheddar sajtot, trappistát és parmezánt is. Ez már csak tőlünk és az otthon fellelhető alapanyagoktól függ.
Hozzáadta: Viki78, 28.1.2017
ALAPANYAGOK
Lepényke:
400 g búzafinomliszt
150 g joghurt
1 kv. kanálsó
1 kv. kanálszódabikarbóna
400 g reszelt sajt
zöldfűszer (kapor, petrezselyemzöld, koriander)
vaj a serpenyő kikenéséhez
Mártogatós:
200 ml joghurt
2 gerezdfokhagyma
aprított snidling
-
A joghurtba belekeverjük a szódabikarbónát és 5 percre félretesszük. Ezután a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük a szódabikarbónás joghurtot. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, lefedjük és 10 percet pihentetjük. Ha a tészta túl masszív, akkor adjunk hozzá még joghurtot! Akár 250-300 ml-ig is felmehetünk, ez nagyban függ a joghurt állagától, sűrűségétől, zsírtartalmától. Akkor jó, ha a tészta könnyen formázható, és számolni kell azzal is, hogy jelentős mennyiségű sajt kerül bele.
-
A reszelt sajtot az aprított zöldfűszerrel elkeverjük. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik kis adagot kezünkkel tenyér nagyságúra formázunk. Erre kerül rá a zöldfűszeres sajt. A sajtos tölteléket a tésztával „becsomagoljuk” – kis cipót formázunk belőle, majd nyújtófával a cipókból serpenyő nagyságú lepénykéket nyújtunk.
-
Forró, kivajazott serpenyőben a lepénykék mindkét oldalát megsütjük – én oldalanként 3 percig sütöttem.
-
A joghurtot, zúzott fokhagymát és apróra vágott snidlinget elkeverjük, ezzel kenjük meg az elkészült lepénykéket. Jó étvágyat!