Kelt tésztából készült finomság: Sajtos-szalonnás tekercs
Erre nem lehet nemet mondani.
A Sajtos-szalonnás tekercs egyszerű és nagyszerű. Egy finom kelt-tésztából készített finomság, válogatott, finom feltétekkel. Bármely napszakban ajánlatos a fogyasztása: reggelire, uzsonnára, gyors ebédre, vacsorára, vagy csak simán péksüteménynek főzelékekhez, pörköltekhez, gulyásokhoz.
Hozzáadta: TopPetra, 15.9.2016
Kategória: Előételek, falatkák, Ünnepek, Sósak, Főétkezések, Reggeli, Szülinap
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tésztához:
500 g búza finomliszt
2 db tojás
150 ml olaj
1 kv. kanálsó
250 ml tej
1 kockaélesztő
1 kv. kanálcukor
Befejezéshez:
200 g császárszalonna
100 g füstölt sonka (lehetőleg vékony, szeletelt)
150 g cheddar vagy más reszelni való sajt
-
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy ev. kanál lisztet, óvatosan megkeverjük és felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, ráöntjük a kovászt és sima tésztát gyúrunk. A tésztát liszttel megszórjuk, és körülbelül 1 órát kelesztjük.
-
A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik részt további 3 részre, így összesen 30 „kupacot” kapunk. Mindegyik kupacot tenyerünkkel vékony henger alakúra formázzuk, mindegyik hengerre 1 szelet szalonnát rakunk, és 3 hengerből megfonjuk a tekercset. A folyamat végén összesen 10 szalonnás tekercset kapunk.
-
A tekercseket egy tepsire rakjuk, megszórjuk az apróra vágott füstölt sonkával és reszelt sajttal, és 10 percig pihentetjük.
-
200 °C-on aranyszínűre sütjük őket. Jó étvágyat!