Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyhaÖt perc pihi

Légiesen könnyű máglyarakás almával, mazsolával és mámorító tojáshabbal

Mi már csak így készítjük.

Igazi különlegesség, ami szétolvad a nyelven. A vaníliás péksütemény, a mazsola, az alma és a tojáshab teszi ellenállhatatlanná ezt a finomságot. A máglyarakást most nem kifliből, hanem maradék kalácsból készítettem. Szerző: Lacusin

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

1 db foszlós kalács
6 db alma
2 ev. kanálkristálycukor
6 ev. kanálbaracklekvár
100 g mazsola

Vaníliás krém:

300 ml tej
3 db tojássárga
2 ev. kanálkristálycukor
1 kv. kanálvanília aroma

Hab:

3 db tojásfehérje
1 ev. kanál kristálycukor
1 ev. kanál baracklekvár

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS

  1. Előkészítjük a kör alakú sütőformát (24 cm átmérőjű). Az alját sütőpapírral kibéleljük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Az almát megmossuk, meghámozzuk, a csutkáját eltávolítjuk, majd az almát vékonyra szeleteljük.
  3. A tejet a tojássárgával, cukorral és aromával elkeverjük, kis lángon főzni kezdjük. Nem krémet főzünk, csupán forró, kicsit sűrűbb vaníliás tejet készítünk.

  4. A kalácsot kb. fél centi vastagra vágjuk. Kibéleljük vele az alját a formának, a tejjel meglocsoljuk. A kalács magába szívja a tejes-tojásos-vaníliás keveréket. Ezután lekvárral megkenjük, rátesszük az almát, cukorral és mazsolával megszórjuk. Újabb réteg kalács következik, ismét locsolás a tejjel és a rétegezés. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

  5. Az előkészített kalácsos alapot 20-25 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Közben a tojásfehérje habot készítjük el.
  6. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd beledolgozzuk a lekvárt. Rákanalazzuk a megsült máglyarakás tetejére, majd pár pillanatra visszatesszük a sütőbe.