Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyha

Nagymama a finom levesekhez mindig készített házi tésztát, így készül az igazi saját gyúrt tészta

Ezerszer finomabb mint a bolti tészta.

Az elmúlt évben igencsak felértékelődtek a kézzel készített, házi tészta receptek, mely nem meglepő, ha akkor sikerült csak bejutnunk a boltokba, amikor már mindenki lerabolta előttünk a polcokat.

A házi tésztában az a jó, hogy rengeteg féle felhasználási lehetőség közül tudunk válogatni. Készíthetünk metéltet túrós csuszához, csigatésztát borsóleveshez, lasagne tésztát a kedvenc olasz rakott ételünkbe, vagy épp lebbencs tésztát egy finom pirított szalonnás lebbencs leveshez.

Íme a tökéletes házi tészta receptje

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 300 gramm sima liszt
  • Ízlés szerint só (1-4 csipet)

Elkészítés:

  • Mossuk meg alaposan a tojásokat.
  • Üssük bele őket egy nagy tálba.
  • Verjük fel villával őket, hogy szépen elkeveredjen a fehérje és a sárgája.
  • Adjuk hozzá a sót.
  • Apránként adjuk hozzá a lisztet, s folyamatosan keverjük az így kapott egyveleget. Semmiképpen se öntsük rá az egész lisztet, mert a tojások mérete befolyásolhatja azt, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta. Legyünk türelemmel.

Egy ideig tudjuk majd keverni villával, viszont egy idő után kemény lesz, s csak kézzel tudjuk majd rendesen összedolgozni. Ne sajnáljuk a kezünket, s igyekezzünk legalább 10-15 percen át gyúrni a tésztát, hogy szép egynemű legyen.

Tipp: Ha nem bírjuk összegyúrni, ketté is választhatjuk a masszát, így kisebb lesz a tészta buci, s könnyebb lesz vele dolgozni.

  • Ha összegyúrtuk, tekerjük be alaposan egy folpack segítségével, majd hagyjuk pihenni a konyhapulton 30 percet.

Tipp: Ha nem tekerjük be folpackkal a pihentetés előtt, teljesen megszárad a tészta, s robbantani sem lehet majd, nemhogy dolgozni vele.

Kinyújtás és formázás

A legtöbb otthonban nincs tésztagyártó gép, amely kinyújtja és formázza a tésztát. Így sodrófával kell kinyújtani lisztezett felületen, majd olyan formára érdemes készíteni a tésztát, amely kézzel is megoldható. Íme néhány példa:

  • Metélt: pizzaszeletelővel a legkönnyebb vékony csíkokra szelni.
  • Csigatészta: Metéltet felcsavarunk egy horgolótűre, majd lecsippentjük.
  • Masni: Kis kockákat szelünk, majd összecsippentjük a közepét.