Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyhaÖt perc pihi

Nincs kétség a nagymamák főzik a világ legjobb húslevesét – nem hiába lett az egész család kedvence!

Vasárnapi ebédhez, betegségnél és számtalanszor, amikor jól jöhet egy tál forró leves…

Semmi sem fogható egy tál forró, gőzölgő tyúkhúsleveshez, amely évszaktól függetlenül szinte mindenki kedvence.

A házilag készített húsleves mindamellett, hogy ínycsiklandó, igazán jó hatással van a szervezetünkre is, ugyanis a benne található sok zöldség miatt vitaminokban gazdag. Másnaposság esetén is jó ellenszer lehet a macskajaj okozta levertség enyhítésére, ugyanis kifejezetten immunerősítő hatással is rendelkezik. Elkészítése szerencsére nem igényel óriási konyhai tudást, így akár a kezdő háziasszonyok is bátran nekivághatnak a tyúkhúsleves elkészítésének, hiszen nem egy ördöngös levesről van szó.

A boltban kapható leveskockák vagy tasakos levesek fogyasztását és felhasználását pedig inkább kerüljük, ugyanis rengeteg sót, ízfokozót és tartósítószert tartalmaznak. Az a legjobb, ha a saját szemünkkel látjuk, mi is kerül bele a kedvenc levesünkbe.

A következőkben egy olyan húsleves receptet hoztunk el, amelyet közel 1 millióan tekintettek meg egy igen neves receptmegosztó portálon, így bátran állíthatjuk, hogy 1 millió ember nem tévedhet, és ez bizony ez a legeslegjobb csirkehúsleves recept a világon!

De mitől is olyan különleges ez a recept? A titok talán az, hogy a csontos csirke felsőcombokat repceolajon kicsit megpirítjuk, ám jár még bele hagyma, fokhagyma, répa és zellerszál is, ami különleges textúrát ad az ételnek. Szóval van némi csavar a receptben, de még így is egy óra alatt elkészíthető és ezzel a recepttel 10 személyre varázsolhatunk ínycsiklandó levest az asztalra.

Hozzávalók:

  • 1-1½ kg csontos felső csirkecomb;
  • 1 tk. darabos bors;
  • ½ tk. só;
  • 1 tk. repceolaj;
  • 10 csésze csirke alaplé;
  • 1 nagy fej hagyma, felaprítva;
  • 1 fokhagymagerezd, felaprítva;
  • 4 zellerszál, felaprítva;
  • 4 közepes répa, felaprítva;
  • 2 babérlevél;
  • 1 tk. friss felaprított kakukkfű vagy ¼ tk. szárított kakukkfű;
  • 300 g tojásos tészta;
  • 1 tk. friss aprított petrezselyem;
  • 1 tk. citromlé;

1. Első lépésként a csirkecombokról papírtörlővel itassuk le a felesleges nedvességet, sózzuk borsozzuk, majd egy serpenyőbe tegyük oda a repceolajat hevülni. Mikor az olaj már megfelelő hőmérsékletű a csirkecombokat bőrös oldalukkal lefele tegyük a serpenyőbe és 3-4 percig pirítsuk. Ha kész szedjük ki a csirkecombokat és a bőrt távolítsuk el. A serpenyőben csupán 2 ek. olajat hagyjunk.

2. Ebbe a zsiradékba tegyük bele a hagymát és pirítsuk 4-5 percig, majd jöhet hozzá a fokhagyma további 1 perc pirításra. Mikor ezzel megvagyunk, az egészet öntsük fel az alaplével, majd helyezzük vissza a csirkéket, adjuk hozzá a többi zöldséget és fűszernövényeket, majd lassú tűzön lefödve 25-30 percig főzzük össze.

3. Ha ez kész, a csirkehúst szedjük ki egy tálba, a levest vegyük le a tűzről, majd a vékony tojásos tésztát tegyük bele és hagyjuk, hogy 20-22 perc alatt jól kidegedjen és magába szívja a leves íz anyagait.

4. Ha a hús annyira meghűlt, hogy már gond nélkül tudunk vele bánni, szedjük apró húsfalatokra, majd tegyük a levesbe.

5. Tálaláskor távolítsuk el a babérleveleket, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel és ízesítsük citromlével (igény szerint sóval és borssal).

Hát nem egyszerű!? Hagyományos, mégis izgalmas ízeket ötvöző remek recept, amely közel 1 millió ember kedvencévé vált. Te kipróbálod?