Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKertÖt perc pihi

A finomság, amitől nem is kerülhetne jobb az ünnepi asztalra: készítsd el húsvétra Borbás Marcsi torockói-somodi kalácsát!

Nem is kell jobb húsvétra.

Ha unod már a zserbót, beiglit és társait, most a lehető legjobb helyen jársz! Hagyd a megszokott süti-recepteket, süss idén mást, lépj ki a komfortzónádból, és szánj időt erre a fantasztikus receptre. Nem bánod meg! Borbás Marcsi mennyei kalács-ötletével nemcsak az ünnepi asztalt dobod majd fel, hanem a hangulatodat is. Az elkészítése igazi aromaterápia lesz!

A népszerű konyhatündér-műsorvezető torockói-somodi kaláccsal lepi meg idén a családját. Az édesség receptjét még Torockón leste el, most pedig a világháló népének is megmutatta. Nem a legegyszerűbb recept, erre fel kell készülni, de a sok macera végül „a világ legfinomabb” és legfoszlósabb karamellás-fahéjas-mazsolás kalácsa formájában térül meg, ínycsiklandó illatokkal.

Elrontani nem lehet, szóval mi azt mondjuk, elő a kötényeket!

Mi kell egy kalácshoz?

A tésztához: 1,25 kg finomliszt, 1 dkg élesztő, 1 dl kovász, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 6-8 dl tej, 1 egész tojás, 10 dkg kisütött vaj.

A töltelékhez: 3 bögre kristálycukor, ízlés szerint fahéj, 10 dkg kisütött vaj, ízlés szerint mazsola.

Kenéshez 1 tojás.

Hogyan láss hozzá?

1. Először is, olvaszd meg a vajat, majd óvatos kevergetés közben hagyd, hogy kisüljön. Onnan fogod tudni, hogy elkészült, hogy teljesen átlátszó, az alján pedig barna morzsalék keletkezik. Emellett az illata mennyei, vajkaramellára emlékeztető. Figyeld állandóan, nehogy megégjen. Ha kész, szűrd le.

2. Szitáld át a lisztet egy edénybe, melyben majd megdagasztod a kalácstésztát. Akkora tálat válassz, hogy a megkelt massza is elférjen benne.

3. Három deci tejet langyosíts fel, keverj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold hozzá az élesztőt, hagyd felfutni. Ezután üsd bele az egy egész tojást, keverd el alaposan, majd öntsd a lisztre, és kezdd el összedolgozni.

4. A kovászt is add hozzá a masszához, gyúrd tovább. És a sóról se feledkezz meg.

5. Pótold annyi langyos tejjel, amennyit a liszt igényel – ez lehet három deci még, vagy egy liter is, attól függ, milyen minőségű lisztet használsz. A lényeg, hogy nem tapadós, rugalmas tésztát nyerj, mellyel öröm dolgozni. Több ideig kell dagasztani, mint a hagyományos kalácsot, mert a tésztát nem nyújtani fogod, hanem kihúzogatni. Ehhez pedig levegős, rugalmas, buborékos massza szükséges.

6. Mikor összeállt (levált a kezedről és az edény faláról), a tésztához 10 dkg sült vajat dagassz, fokozatosan adagolva. Eközben a vajkaramella illat ismét az orrodba férkőzik, szóval csak szippants belőle nagyokat.

7. Megkelesztjük. Ha felnőtt, vajas kézzel forgasd át a tésztát, és „a pince padlóján” – azaz hideg helyen ismét hagyd kelni. Ha többet dagasztasz egy kalácsnál, vajas kézzel most kell adagokra szaggatnod és formáznod a tésztát.

8. Nyújtjuk. Teríts egy vásznat a munkalapra, lisztezd be, a kalácstésztát pedig bevajazott kézzel „fejjel lefele” borítsd rá. Ezután szépen, óvatosan húzogasd ki, mint a rétest, figyelve arra, hogy egyenletes vastagságú maradjon a tészta, ne szakadjon, és lassan felvegye a vászon méretét (kb 1 x 0.5 méter).

9. Három bögre cukrot fűszerezz meg fahéjjal. A kinyújtott tésztára jócskán kenj a 10 dkg sült vajból. Szórj a fahéjas cukorból is rá, dobáld meg mazsolával, majd mindkét irányból, a hossza mentén hajtsd fel a tésztát a feléig. Ekkor megint locsold meg vajjal, hintsd meg cukorral és mazsolával, és most a szélessége mentén hajtsd fel mindkét irányból a közepéig. Locsold/szórd a maradék vajjal/cukorral, mazsolával, és göngyöld fel az egészet.

10. Vastagon kizsírozott tepsibe helyezd, lehetőleg patkó formában. Hagyd újra megkelni. Ha felnőtt, egy egész tojást verj fel, és alaposan kend meg vele a kalácsot. Ezt követően pedig egy saslikpálcikával szurkáld át. Sose fordítva tedd, mert a tojás be fog szivárogni a lyukakon!

11. Ezidő alatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A kalácsod akkor van kész, amikor az egész lakás megtelt a mennyei fűszeres-karamellás illatával, állja a tűpróbát, és a teteje gyönyörű aranybarna színt kapott. Minimum másfél óra kell, míg teljesen átsül. Ha kész, még melegen borítsd ki az edényből, és engedd át magad a folyós karamell csábításának