Így lesz igazán roppanós és jóízű a csalamádé, nagymama mindig így készítette, enélkül el nem tudtuk képzelni az ételeket
Így lesz igazán finom és a téli időszakban tuti rájár az ember.
A recept már több generáció óta öröklődik a családban, és eddig nem okozott csalódást. Én mindig nyár közeledtével szoktam elkészíteni és beszerezni az alapanyagokat. Ennek egyszerű oka van. Bár az ideális „érési” ideje a csalamádénak 4-6 hét, de ez a csalamádé már akár másnap is fogyasztható. És mivel nagyon szeretem, alig várom, hogy megkóstolhassam. Szerintem igazi csemege, a férjem pár üvegébe pedig csípős paprikát is csempészek.
Hozzáadta: Babu27, 1.6.2017
ALAPANYAGOK
2 kg fejes káposzta
1 kg salátauborka
500 g vöröshagyma
500 g sárgarépa
1 kg paprika (különböző színű)
1 ev. kanál egész feketebors
70 g só
ízlés szerint csípős paprika
300 ml ecet
400 g kristálycukor
4 db babérlevél
1 kv. kanálcitromsav
1 kv. kanálborkén
-
Először előkészítjük a zöldségeket: a hozzávalókat alaposan megmossuk és vékonyra szeleteljük. A káposztát és uborkát vékony gyalun szeleteltem. Az így előkészített zöldségeket egy nagy tálba tesszük és elkeverjük.
-
Egy másik tálban a sót, cukrot, borsot, morzsolt babérlevelet, citromsavat és borként elkeverjük.
-
A száraz hozzávalókkal megszórjuk a zöldséget, hozzáöntjük az ecetet és jó alaposan kézzel átforgatjuk, majd 6-7 órát állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt a zöldséget levet eresztenek.
-
A zöldségeket üvegekbe töltjük, és felöntjük a maradék zöldséges-ecetes lével. Ízlés szerint csípős paprikát is tehetünk az üvegekbe.
-
Az üvegeket jó szorosan lezárjuk és hűvös helyen 4-6 hétig tároljuk.
-
4-6 hét elteltével a csalamádé fogyasztható.