Nagymama imádott almás süteménye, már a kapuból éreztük a mennyei illatát, ezzel várt minket
Ez aztán igazán mennyei.
Klasszikus almáspite recept, amit nagymamám utánozhatatlanul finoman tudott elkészíteni. A receptet megörököltem, és elég nagy sikerrel tudom elkészíteni nagymamám legendás almás süteményét. A titka abban rejlik, hogy a tésztájába tej helyett fehérbort teszek. Szerintem a tésztája ettől puhább és lágyabb lesz, de ha valakinek nem tetszik ez a megoldás, nyugodtan használhat tejet is.
Hozzáadta: Babu27, 26.10.2017
ALAPANYAGOK
Tészta:
500 g rétesliszt
100 g porcukor
250 g vaj
2 db tojás
2 – 3 ev. kanálfehérbor
1 csomagsütőpor (12g)
Almás töltelék:
1 – 1,2 kg reszelt alma
1 csomag vaníliapuding (37 g)
100 g kristálycukor (kb., ízlés szerint kell adagolni)
csipet fahéj
ELKÉSZÍTÉS MENETE
-
A tészta minden hozzávalóját kézzel eldolgozzuk. Ha a tészta túl kemény lenne, akkor adhatunk hozzá még bort vagy vizet. Amíg elkészítjük az almás tölteléket, a tésztát hűtőszekrénybe tesszük.
-
A reszelt almát elkeverjük a pudinggal, a cukorral és a fahéjjal.
-
A tésztát lisztes felületre tesszük, két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy a tepsi szélére is kerüljön. A tésztára rákanalazzuk az almás tölteléket és egy kanállal elegyengetjük.
-
A másik tésztát is kinyújtjuk és rátesszük az almás töltelékre. A tepsi széléről lenyúló tésztát levágjuk. A tetejét villával megbökdössük, majd kb. 30 percig 180 fokon megsütjük. Miután megsült, teljesen kihűtjük, felkockázzuk, porcukorral megszórjuk.
-
Megjegyzés: ha az alma túl savanyú, akkor adhatunk hozzá még cukrot. 25 x 35 cm-es tepsit használta, az oldala 5 cm magas volt.