Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyhaÖt perc pihi

Ezt teszi a szervezeteddel, amikor rendszeresen szalonnát eszel. Mered még ezek után is fogyasztani?!

Te milyen gyakran fogyasztasz szalonnát?

Amikor nagyon hideg idő várható, az orvosok azt tanácsolják, hogy fordítsuk figyelmünket olyan állati eredetű élelmiszerekre, melyek segítenek a betegségek és a fertőzések megelőzésében. Az egyik ilyen termék a nyers szalonna.

A szalonna előnyei

A szalonna nagy mennyiségben tartalmaz A, D, E vitamint és karotint.  Ez a bőr alatti zsírréteg az immunrendszert támogatja és megnöveli a szervezet ellenálló képességét, főleg hideg időkben.

Sok legenda kering a szalonna káros hatásairól, amivel sokszor megijesztik azokat az embereket, akik szeretik ezt az ételt. Ma teljes mélységében megvizsgáljuk ezt a témakört és megcáfoljuk a mítoszok többségét.

1. A szalonna elhízáshoz és túlsúlyhoz vezet

Ez nem teljesen igaz: a szalonna, ahogy más termékek is, csak nagy mennyiségben károsak az emberi szervezetre. Azoknak az egészséges embereknek, akik nem szenvednek gyomor- és bélrendszeri, máj- és hasnyálmirigy betegségben, a szalonna csak előnyös lehet. Egy egészséges szervezetnek 10-30 gramm nyers szalonna a napi adagja.

2. A szalonna nehéz ételnek számít

Ez is csak egy mítosz: a szalonna nem befolyásolja egy egészséges ember emésztését. A bőr alatti zsírréteg rendkívül hasznos a szervezetnek, hisz ez már testhőmérsékletű hőnél is megolvad. Érdemes megjegyezni, hogy ez a termék ellenjavasolt olyan embereknél, akik epebetegségben szenvednek.

3. Szalonna csak zsírból áll

Ki mondta, hogy ez rossz? A bőr alatti zsírréteg – egyedi szerkezetű, arachidonsavban gazdag. Ez a zsírsav nagyon fontos a szervezetünknek, hisz nélküle nincs immunreakció és ez a zsírsav fontos a koleszterin anyagcserében.

4. A szalonna nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz

Mint minden állati eredetű termék, a szalonna is tartalmaz koleszterint. Csak ez nem akkora mennyiségű, mint amire mi általában gondolni szoktunk. 100 gramm nyers szalonnában 70-100 milligramm koleszterin található. Összehasonlításképpen 100 gramm marhavese 1126 milligramm koleszterint tartalmaz.

Nem érdemes aggódni azon, hogy olyan ételt fogyasztottál, ami nagy mennyiségű koleszterint tartalmazott. Az orvosok már régen igazolták, hogy a véredben és a szövetekben lévő koleszterin mennyisége nem attól függ, hogy ezekből az ételekből te mennyit fogyasztottál.

Sokkal fontosabb a koleszterin anyagcsere. A szervezetnek a hasznos tápanyagokból a maximumot kell kapni és azt a lehető legjobban feldolgoznia. Ebben segítenek a szalonnában lévő zsírsavak, linolénsavak és arachidonsavak.

5. Szalonna kenyérrel – nagyon egészségtelen!

Meglepő, de ez sem igaz. A szervezetünkre ez a párosítás nagyon jó hatású: mind a két elemet szervezetünk könnyedén feldolgozza, de csak akkor, ha egészségesek vagyunk.

Akik fogyni szeretnének, a szalonna szintén segít, hisz ez nagyon jó energiaforrás. Szalonna és zöldségek – legjobb választás diétakor.

Oszd meg barátaiddal ezt a cikket, hidd el sok érdekeset fognak ebből megtudni.