Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

A „Zöld Bakancsos” szívszorító története – a megfagyott hegymászó az Everest-csúcs, aki örökké a hegy foglya maradt

Egy szívszorító történet.

A Mount Everest lenyűgöző, ugyanakkor veszélyes is. A holttestek száma évről évre növekszik a hegyen, mostanra több mint 300 hegymászó vesztette életét a csúcs meghódítására tett kísérletek közben. Mindössze két olyan évről tudunk, amikor az Everest nem követelt halálos áldozatokat – 1977 (amikor csak két embernek sikerült feljutnia a csúcsra) és 2020 (amikor a világjárvány miatt Nepál felfüggesztette az engedélyeket).

A halál okai közé tartozik a hipotermia, a kimerültség, az oxigénhiány és a lavinák. A megfagyott holtestek a hegyen maradnak, mivel szinte lehetetlen lenne megkísérelni lehozni az elhunytakat. Pontosan ez történt a Zöld Bakancs néven ismert hegymászó esetében is, aki a feltételezések szerint Tsewang Paljor, egy fiatal indiai hegymászó lehetett, és akinek a teste most afféle tájékozódási pontként szolgál.

Tsewang Paljor 1996-ban vesztette életét a hegyen egy hóviharban

1996. május 10-e szomorú nap az Everest történetében. Azon a napon, egy szörnyű hóvihar következtében 8 hegymászó is életét vesztette, köztük Tsewang Paljor is, aki az Indo-tibeti Határrendőrség (ITBP) hegymászócsoportjának tagja volt. Ezen a napon történt a legtöbb haláleset az Everesten.

Tsewang Paljor mindössze 28 éves volt, amikor meghalt

Tsewang Paljor 10 osztály elvégzése után otthagyta az iskolát, hogy segíteni tudjon a családjának. Ladakh régióból származott, amely Dzsammu és Kasmír indiai államban található, így a hegyek között nőtt fel. Nem sokkal azután, hogy otthagyta az iskolát, csatlakozott az Indo-tibeti Határrendőrséghez, amiét a szülei rendkívül büszkék voltak rá. Ez azonban 28 éves korában az életébe került.

A „Zöld Bakancsos” tragikus története - a megfagyott hegymászó az Everest-csúcs közelében pihen

A Zöld Bakancsos holttest személyazonosságát illetően nem mindenki ért egyet

Bár a legtöbben úgy válik, hogy a csúcs közelében halálra fagyott holttest Tsewang Paljoré lehet, mások úgy gondolják, hogy az ITBP egy másik hegymászója, Dorje Morup teste lehet.

A megfagyott holttest egyfajta tájékozódási pontot jelent

Bárki is legyen Zöld Bakancs valójában, a megfagyott holttest egyfajta tájékozódási pontot jelent a hegymászóknak. A test körülbelül 8500 méteren fekszik egy bemélyedésben, így azok, akik elhaladnak mellette, tudják, hogy már közel járnak a csúcshoz.

20 évvel Tsewang Paljor halála után egy 34 éves brit hegymászó, David Sharp, a holttest közvetlen közelében fagyott halálra a halálzónában. A hegymászásban halálzónának nevezik azt a magassági tartományt, ahol a levegő olyan ritka, hogy az ott található oxigénmennyiség nem elegendő az emberi élet fenntartásához.

A „Zöld Bakancsos” tragikus története - a megfagyott hegymászó az Everest-csúcs közelében pihen

Senki nem tudja pontosan hány holttest lehet az Everesten, de a becslések szerint körülbelül 300 hegymászó testéről lehet szó. Azok, akik a hegyen halnak meg, 8000 méter magasan, örökre ott is maradnak. Bármennyire is szeretnék a gyászoló családok hazaszállíttatni az elhunyt testét, ez szinte teljes képtelenség. A megfagyott holttesteket nagyon nehéz mozgatni, a mentőcsapatoknak pedig hihetetlenül veszélyes lenne a lefelé vezető út.

A Zöld Bakancs néven ismert holttestről néhány éve azt gondolták, hogy eltűnt

2014-ben a hegymászók azt jelentették, hogy Zöld Bakancs holtteste eltűnt, feltételezték, hogy valaki elmozdította, vagy a hó borította be. 2015-ben és 2017-ben azonban ismét látták a holttestet.

Fotók: Wikipédia