Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Pár perce jött a megdöbbentő halálhír: elhunyt a legendás francia színész, gyászol a teljes filmes világ

88 éves volt, számtalan legendás filmben szerepelt.

88 éves korában elhunyt Jean-Paul Belmondo, minden idők egyik legnépszerűbb francia filmszínésze. A hírt a színész ügyvédje közölte az AFP hírügynökséggel. Belmondo a ’60-as és ’70-es évek európai filmes generációjának kulcsfigurája volt, és különösen a Jean-Luc Godard-dal közösen készített filmjei révén az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb nevévé vált.

Jean-Paul Belmondo 1933-ban született Neuilly-sur-Seine-ben, apai ágon olasz származású családból, és fiatalon ökölvívónak készült. Rövid karrierje azután ért véget, hogy szembesült vele, milyen látható nyomokat hagyott a sportág az arcán. A kötelező katonai szolgálata után színészetet tanult, és 1953-ban debütált a színpadon. Nem sokkal ezután filmezni is kezdett, és néhány mellékszerep után Godard-tól kapta első főszerepét a Kifulladásig című filmben (1960), mely egy csapásra meghozta a világhírt a számára. Előtte már Lino Ventura partnereként hangsúlyos szerepe volt a Menekülésre ítélve című filmben is, de a Kifulladásig a francia új hullám egyik kulcsfilmjeként egészen új fejezetet nyitott a filmművészetben és Belmondo karrierjében is.

Még ugyanabban az évben még egy világsikerű filmben kapott főszerepet: Vittorio De Sica Egy asszony meg a lánya című filmjében, melyben Sophia Loren oldalán játszhatott, és onnantól kezdve futószalagon követték egymást a zömmel francia és olasz filmek Belmondo főszereplésével. Különösen sikeres volt együttműködése Philippe de Broca rendezővel, akinek több népszerű filmjében is szerepelt (CartoucheRiói kaland stb.), miközben azt is bebizonyította, hogy számos műfajban is otthon van.

Belmondo 2001-ben agyvérzést kapott, a filmezéstől akkor lényegében visszavonult, egyedül a 2009-es Egy ember és kutyája című filmben vállalt szerepet.

forrás:

https://24.hu/kultura/2021/09/06/meghalt-jean-paul-belmondo/