Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Itt a nagy bejelentés! JÓVAL több pénzt kapnak novemberben a nyugdíjasok az eddig várthoz képest! Mutatjuk mennyi:

Ez sokaknak jó hír.

A vártnál is több pénzt kapnak majd a nyugdíjasok novemberben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss inflációs adataiból ugyanis látszik, hogy az idei első nyolc hónapban az infláció mértéke 4,3 százalék volt. Korábban 4,2-del számoltak a szakértők – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

 

Ez a friss adat pedig 0,7 százalékkal több, mint az éves nyugdíjemelés mértéke volt, a törvény szerint így jár az inflációkövető nyugdíjkorrekció. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok egy összegben – mivel nem éri el a különbség az egy százalékot – kapják meg a korrekciót, mégpedig éves szintre számolva – a 13. havi nyugdíj visszaépítése februári negyedhavi részletét is figyelembe véve – tehát 12,25-ször 0,7 százalékkal, vagyis 8,575 százalékkal több lesz a novemberi nyugdíj, mint az októberi – magyarázta a lapnak Farkas András nyugdíjszakértő.

A korábbi számok még csak 7,35 százalékot jeleztek előre, így valóban több pénz áll majd a házhoz.

A MEDIÁN, 130 EZER FORINT KÖRÜLI NYUGDÍJJAL SZÁMOLVA EZ AZT JELENTI, HOGY NOVEMBERBEN A 130.000 FORINT NYUGDÍJ MELLÉ 11.150 FORINT EMELÉSI KÜLÖNBÖZETET IS KAPNAK A NYUGDÍJASOK. Ezenfelül pedig ekkor érkezik majd a nyugdíjprémium is, amely minden idők legmagasabbja lesz, ezt már most ki lehet jelenteni.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány hete 50-56 ezer forintos nyugdíjprémiumról beszélt, de A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS MÉRTÉKÉHEZ IGAZÍTOTT JUTTATÁS KÖNNYEN ELÉRHETI A TÖRVÉNYI MAXIMUMOT, AZAZ A 80 EZER FORINTOT AZON NYUGÁLLOMÁNYÚAK ESETÉBEN, AKIKNEK A HAVI JUTTATÁSA ELÉRI A 80 EZER FORINTOS HATÁRT. Természetesen az ennél kisebb összegű ellátásban részesülő jogosultaknak is jár a prémium, a saját ellátásuk összegéhez igazított mértékben.

Ez alapján kiszámítható, hogy egy MEDIÁN NYUGDÍJAS NOVEMBER 12-E KÖRÜL A SZOKÁSOS NYUGDÍJÁNAK KIS HÍJÁN A KÉTSZERESÉT IS MEGKAPHATJA MAJD, 130 EZER FORINT HELYETT AKÁR 220 EZER FORINTOT IS. 

A KSH adatai szerint az átlagos öregségi nyugdíj 150.571 forint Magyarországon. Erre számítva a nyugdíjkorrekció mértéke eléri a 12.910 forintot, így együttesen a novemberi ellátás (a kerekítés szabályai szerint) 163.480 forint lesz. Ehhez hozzáadva a maximális nyugdíjprémiumot akár 243 480 forint is érkezhet novemberben egy átlagnyugdíjas számlájára.

“A nyugdíjasoknak további jó hír, hogy januártól a jövő évi 3 százalékos rendszeres nyugdíjemelés végrehajtása előtt meg kell emelni a novemberi egyösszegű emelési különbözet egytizenketted részével, azaz 0,71 százalékkal is a nyugdíjukat, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj visszaépítésének következő lépése, amely immár a 2022. januári nyugdíj 50 százalékának megfelelő összeg lesz” – mondja a szakértő.