Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Hatalmas örömhír a nyugdíjasoknak: Háromszor kapnak ajándékot az idősek az elkövetkező hónapokban

Ennek sokan fognak örülni.

A következő néhány hónapban nyugdíjprémiumot, kiegészítő nyugdíjemelést és 13. havi juttatást is fizet az állam az időseknek. Előbbi két összeg már a következő hónapban a jogosultaknál lesz. A 13. havi nyugdíj februárban érkezik – írja a Magyar Nemzet.

A következő kevesebb mint fél évben három különféle címen kapnak extra juttatást a nyugdíjasok – a különféle kormányzati bejelentések alapján azt is tudni lehet, hogy nagyjából mekkora összeg, és pontosan mikor érkezhet meg az érintettekhez.

AZ ELSŐ KÉT KIFIZETÉST NOVEMBER ELEJÉN KAPJA KÉZHEZ A NAGYJÁBÓL 2,7 MILLIÓ IDŐSKORÚ, A HARMADIK JÖVŐ FEBRUÁRBAN LEHET ESEDÉKES.

Az állam minden év elején az infláció tervezett értékével emeli a nyugdíjakat. Ha a pénzromlás ezt a mértéket meghaladja, kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor. Erre az évre korábban háromszázalékos inflációt becsült a pénzügyi kormányzat, azonban a pandémia és az annak nyomában járó globális lezárási hullám ellátási fennakadásokat okozott, a világgazdaság folyamatai pedig idehaza is éreztették hatásukat – például úgy, hogy emelkedtek az árak. A Magyar Nemzet azt is megemlíti, hogy a magasabb infláció miatt a kormány – nem szokványos módon – nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre, a pénzromlás üteme miatt azonban az év végén újabb kiegészítő emelés vált szükségessé. Ennek összege novemberben érkezik meg a címzettekhez.

Ugyanígy a következő hónapban kapják kézhez a jogosultak a nyugdíjprémiumot. E juttatás akkor jár, ha a gazdaság éves becsült növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez idén bizonyosan megtörténik, egyes számítások immár 7,5 százalék körüli bővülést valószínűsítenek.

A NYUGDÍJPRÉMIUM ÖSSZEGE – MELY EGY SZORZAT EREDMÉNYE – A TÖRVÉNY SZERINT MAXIMUM NYOLCVANEZER FORINT LEHET.