Almás-túrós sütemény, imádja a család…. teljesen lisztmentes

Mi nagyon szeretjük az egyik kedvenc receptünk.

Sajnos oda kell figyelnem arra, mikor mit eszek, és bizony nehéz lemondani az édességről. A finomliszt a diétámban nem jöhet számításba, így elkezdtem más lehetőség után nézni. Szerencsére rátaláltam az almás-túrós szelet receptjére, ami liszt nélkül készül. A tésztába elsősorban gluténmentes őrölt zabpehely kerül. A töltelék kétféle, almás és túrós. Az édesség tetejét még mandulaszirommal lehet díszíteni. Szerző: Pepe

Előkészítés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

150 g darált dió
130 g darált zabpehely (gluténmenteset használtam)
120 g méz
170 g puha vaj
2 db tojássárga
csipet kardamon és fahéj

Almás töltelék:

500 g alma
70 g kókuszvirág cukor
5 g ceyloni őrölt fahéj
1 db citrom leve

Túrós töltelék:

2 db tojás
250 g túró
2 ev. kanálméz
1 db citromhéja

ELKÉSZÍTÉS MENETE

  1. A tészta hozzávalóit elkeverjük. Amíg elkészítjük a töltelékeket, a tésztát hűtőszerkénybe tesszük.
  2. Az almát felszeleteljük, edénybe tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd alacsony fokozaton puhára főzzük. Kihűtjük.
  3. A sütőformát kivajazzuk és őrölt zabpehellyel beszórjuk. Hosszú kenyérsütő formát használtam. A forma aljára kézzel rátesszük a tészta ¾ részét.
  4. Egyenletesen rátesszük az almás tölteléket. Erre öntjük rá a túrós tölteléket, amihez minden hozzávalót tálba teszünk és alaposan eldolgozunk (kézi robotgéppel, magas fokozaton). Lefedjük a maradék tésztával.
  5. A tetejét még olvasztott vajjal megkenjük, mandulaszirommal megszórhatjuk.
  6. 170 fokon 45 percig sütjük.