Almás rácsos nagymamámtól: Már messziről lehetett érezni az illatát, ha nagymama ezt sütötte
Imádta az egész család… bármikor szívesen megettük.
A régi jól bevált receptek nagy becsben tartom, és igyekszem én is továbbadni gyerekeimnek. Ahányszor elkészítem a nagyitól és édesanyámtól tanult recepteket, mindig elmondom a családnak, kitől is merítettem az ötletet. Az egyik ilyen finomság ez a pompás almás rácsos nagymamám konyhájából. Én nagyon szeretem, ha az alma kicsit fanyarabb, amit aztán cukorral és fahéjas cukorral bátran ízesíthetünk. A finom szaftos almától a tészta is megpuhul, a felesleges nedvességet pedig a zsemlemorzsa is felszívja.
Hozzáadta: Babu27, 23.10.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Alma, Gyümölcs szerint, Édes sütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
600 g rétesliszt
300 g margarin
200 g porcukor
2 db tojás
1 db sütőpor
Töltelék:
2 kg alma
150 g kristálycukor
2 csomag fahéjas cukor
Szükségünk lesz még:
zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS MENETE
-
A lisztből, margarinból, cukorból, tojásból és sütőporból tésztát gyúrunk, majd kb. 30 percig pihentetjük.
-
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk a cukorral és fahéjas cukorral.
-
A tésztát 3 részre osztjuk (az egyik lehet kisebb is). Egy mélyebb tepsit kivajazunk és liszttel beszórunk.
-
Az egyik tésztaadagot tepsi nagyságúra nyújtjuk, beletesszük a tepsibe, egy kevés zsemlemorzsával megszórjuk, majd rákanalazzuk az almás töltelék felét.
-
Rátesszük a másik kinyújtott tésztalapot, ezt is megszórjuk a zsemlemorzsával, és elegyengetjük rajta a maradék almás tölteléket.
-
A maradék tésztából megformázzuk a rácsokat – kézzel hosszú hengereket formázunk, vagy a tésztát kinyújtjuk és vékony sávokra felvágjuk. 180 fokon 40 percig sütjük.
-
Miután megsült, porcukorral megszórjuk.