Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Most már biztos! Itt az előrejelzés… Mutatjuk fehér karácsonyunk lesz e vagy sem

Érkezik a fehér karácsony valójában?

Fehér karácsony? Mutatjuk ennek esélyét

Dermesztő fagyokat hozott a december, volt ahol -36 fokot mértek – írja az Index.

Mindamellett, hogy Skandinávia északi részén helyenként -30 fok alá süllyed a hőmérséklet, Európa déli részén 31 fokokat mérnek. Ez pedig több mint 60 fokos hőmérséklet-különbséget jelent.

 

De térjünk vissza a téli hidegbe. Skandinávia északi részét ugyanakkor már napok óta uralja a sarkvidéki légtömeg. Legutóbb –36 fokot mértek a svédországi Nikkaluoktában. De Szibériában sincs melegebb, Deljankirban például –54 fokkal köszöntött be a meteorológiai tél.

 

Ezt a mostani kemény sarkvidéki hideget egy poláris örvény okozza – írja az Index, ami nem más, mint a sztratoszférában kialakuló ciklon. Vagyis, hogy északon szeptember végén fél évre lenyugszik a Nap, ezáltal jelentősen csökken a hőmérséklet, ami nyomáscsökkenést idéz elő a magasban is, ezáltal egyre erősödő ciklonális forgás indul be. Ezt nevezik poláris örvénynek, ami az északi féltekén fennmarad egészen márciusig, amikor újra felkel a nap a póluson.

Magyarország viszonylatában ezt a sarkvidéki hideget egyelőre nem érezni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is csak maximum két hétre előre tudja jelezni a várható időjárást. Azt azonban megjegyzi a portál, hogy 2002-ben fordult elő utoljára, hogy december 24-én este az egész országot hótakaró borította.

Most viszont van némi esély a fehér karácsonyra. Az Accuweather oldala szerint ugyanis december 23-án, 24-én és 25-én is számíthatunk némi havazásra.

atv.hu