Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyha

Az újévi lencsefőzelék titka, amit a legtöbb háziasszony nem ismer, pedig így lesz igazán finom és bőséges évet hoz!

Mi már jó ideje így készítjük.

Nem árt lencsét enni, mert ez jólétet ígér. Legalább is Újév napján elsősorban a bőségvarázsló hiedelmek szerint.

Hozzávalók
6 személyre:

60 dkg lencse,
6 dkg zsír,
6 dkg liszt,
3 dkg hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 dkg cukor,
1 dkg mustár,
ecet,
1 g paprika,
1 db babérlevél,
1/4 citrom,

 

Elkészítése
A lencsét gondosan átválogatjuk, a zsizsikes szemeket kiszedjük belőle. Ezután váltott vízben tisztára mossuk.

Ha ebedre főzzük, előtte való este bő, tiszta vízben áztatjuk. Bő, hideg vízbe tesszük fel főni, annyi lével, hogy ellepje. Babérlevelet adunk hozzá, megsózzuk és mérsékelt tűzön fedő alatt puhára főzzük.

Ízlés szerint kevés megtisztított, jól megmosott hagymát főzhetünk bele, amit megpuhulás után eltávolítunk belőle. Kevés cukorral megpirított barna rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott hagymát és a szétzúzott fokhagymát, jól elkeverjük.

Meghintjük kevés pirospaprikával, majd a rántást a tűzről levéve, hideg vízzel felengedjük. Alaposan elkeverjük, hogy csomós ne legyen a rántás, s ha a lencse megpuhult, berántjuk.

Mustárral, cukorral, ecettel ízlés szerint ízesítjük. A főzelék minőségét emeli, ha füstölt húst vagy szalonnát főzünk benne.